Normal_telefoon__app__apps__data__mobiel

Als vervanging voor de gangbare anticonceptie maken vrouwen steeds vaker gebruik van een vruchtbaarheidsapp. Apps die oorspronkelijk op de markt kwamen om een zwangerschap te bevorderen, worden nu gebruikt om juist niet zwanger te worden. Dat meldt RTL Nieuws.

Dat vruchtbaarheidsapps steeds vaker worden gebruikt als vorm van anticonceptie vindt gynaecoloog Rob Beerthuizen een verontrustende ontwikkeling. “Als hulpmiddel om zwanger te worden, zijn ze prima. Maar de andere kant op werken ze niet. De eisprong is niet altijd op precies hetzelfde moment en het is lastig de dagboeken echt consequent bij te houden”, zegt Beerthuizen.

Enkele apps hebben naast een vruchtbaarheidsagenda ook een functie om de lichaamstemperatuur van de vrouw te meten. Echter is dit volgens Beerthuizen nog steeds niet genoeg om een zwangerschap te voorkomen. Zeven op de honderd vrouwen die alleen gebruikmaakt van een app als anticonceptie wordt toch zwanger.

Sensiplan is de meest uitgebreide methode van natuurlijke anticonceptie, aldus Beerthuizen. De methode meet de lichaamstemperatuur, houdt de vruchtbaarheid bij, meet veranderingen in de baarmoederhalsslijm en de baarmoedermond. Dit plan wordt vergoed door Prolife Zorgverzekeringen (de christelijke tak van Zilveren Kruis) en soms door Univé.

Vrouwen van 21 jaar en ouder moeten tegenwoordig hun eigen anticonceptie betalen, omdat deze vorm van zorg enkele jaren geleden uit het basispakket is gehaald. Sindsdien lijken steeds minder vrouwen gebruik te maken van bijvoorbeeld de pil of een spiraal, waardoor er meer abortussen plaatsvinden bij oudere vrouwen, denkt het Nederlands Genootschap van Abortusartsen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids