Logo_jijwij_geboortezorg_logo

Vanaf begin 2017 werken dertien kernpartners in de regio Zuidoost-Brabant samen binnen JIJWIJ om de beste geboortezorg te leveren: zes verloskundigenpraktijken, vijf kraamzorgbureaus, gynaecologen en het Elkerliek ziekenhuis. Nog niet eerder werkten zoveel partners zo intensief samen aan integrale geboortezorg waarbij de grenzen tussen eerste en tweede lijn vervagen. JIJWIJ 'samen in geboortezorg' ging op donderdag 23 februari van start, zo meldt lokaal medium Siris.

"Een heugelijk moment", aldus Ine Pennings, voorzitter Verloskundig Samenwerkingsverband Helmond. "We zijn ooit begonnen met een droom over hoe we gezamenlijk de beste zorg zouden kunnen leveren. We hebben vele stappen gezet om tot een volwaardige organisatie te komen en onze droom te realiseren.” JIJWIJ is het eerste samenwerkingsverband in Nederland met zowel verloskundigen en gynaecologen als kraamzorgbureaus en het Elkerliek ziekenhuis in Helmond.

Door de intensieve samenwerking met alle kernpartners verbetert de kwaliteit van zorg, zijn de cliënten meer tevreden en blijven de kosten beheersbaar. Zorgverzekeraars zijn blij; zij kunnen bij één partij geboortezorg inkopen. “CZ is de eerste zorgverzekeraar in het land die geboortezorg integraal gaat inkopen, en dat doen ze bij JIJWIJ.”

Als integrale geboorteorganisatie kan JIJWIJ de beste zorg en ondersteuning leveren aan zwangere vrouwen. Uit onderzoek blijkt dat negentig procent van alle problemen die zich voordoen bij zwangerschap en geboorte ontstaat door gebrekkige communicatie. "Door de intensieve samenwerking met alle ketenpartners is er binnen JIJWIJ onderling veel afstemming en zijn de lijnen korter", legt Ine Pennings uit.

“De zwangere vrouwen worden begeleid door de eigen verloskundige. Indien gewenst, zijn de gynaecologen altijd beschikbaar voor overleg. Is een klinische setting nodig, dan kan gebruik worden gemaakt van het centrum voor Geboorte en Gezin in het Elkerliek ziekenhuis. De kraamzorgorganisaties aangesloten bij JIJWIJ staan vervolgens garant voor het leveren van kwalitatief goede kraamzorg, ongeacht de situatie waarin de gezinnen zich bevinden.”

Door: Redactie Nationale Zorggids