Normal_vader4235

Een baby die veel huid-op-huidcontact heeft met zijn of haar vader via buidelen stopt eerder met huilen, heeft een meer constante temperatuur en ervaart minder pijn. Dit blijkt uit een analyse van twaalf bestaande onderzoeken. Bovendien versterkt buidelen (kangoeroeën) de vader-kindrelatie en vermindert ouderlijke stress. Dat meldt Vakblad Vroeg.

De Universiteit van Singapore verzamelde de gegevens van twaalf verschillende studies over vaders en het effect van huid-op-huidcontact. Vier van deze studies keken specifiek naar het buidelen van het kind door de vader. Hoewel de onderzoekers op basis van deze bestaande studies geen eenduidig antwoord kon geven op de duur van het huid-op-huidcontact tussen vader en kind, zien ze wel dat het kind er baat bij heeft, evenals de vader. Niet alleen ervaart de baby hierdoor minder pijn, ook verbruikt hij minder energie.

Bovendien stoppen  kinderen die met hun vaders kangoeroeën eerder met huilen dan kinderen die enkel met hun moeder buidelen. De vader die meer huid-op-huidcontact heeft met zijn kind ervaart minder stress en angst en communiceert beter met zijn kind. De onderzoekers adviseren vaders dan ook om te buidelen in de eerste weken na de geboorte. Het komt wel eens voor dat moeders door omstandigheden geen huid-op-huidcontact kunnen hebben met hun pasgeborene en vooral dan is het aan de vader om hier zorg voor te dragen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids