Normal_vader__papa__vaderschapsverlof__ouder__baby

Nederlandse vaders moeten er rekening mee houden dat de verruiming van het vaderschapsverlof er niet gaat komen. Als de VVD vandaag besluit het wetsvoorstel van demissionair minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher niet in de Kamer te bespreken, dan worden de plannen voorlopig in de ijskast gezet. Vaders behouden dan hun recht op twee dagen betaald en drie dagen onbetaald verlof, maar dit zal niet worden uitgebreid naar drie maanden betaald verlof. Dit meldt Volkskrant.

Gisteren hebben 25 organisaties gelobbyd voor de invoering van drie maanden betaald vaderschapsverlof. Hiermee zouden vaders en partners hetzelfde aantal dagen met het kind kunnen doorbrengen als de moeder. Met de campagne ‘Vader zoekt verlof’ werd geprobeerd om meer aandacht te vragen voor het zeer geringe verlof van vaders en hoe deze uitgebreid zou kunnen worden. De organisaties pleitten voor vaderschapsverlof van drie maanden. Demissionair minister Asscher maakte het in 2014 al mogelijk dat vaders drie extra onbetaalde verlofdagen op kunnen nemen.

Echter is het aan de VVD om vandaag af te zien van het plan van drie maanden vaderschapsverlof. Als het wetsvoorstel ‘controversieel’ verklaard wordt, houdt dat in dat het plan voorlopig in de ijskast wordt gezet en dat invoering voor 2019 niet langer mogelijk is. Andere partijen zoals het CDA, D66 en GroenLinks zullen de VVD dan uit politiek fatsoen niet opnieuw vragen om het wetsvoorstel in de Tweede Kamer te bespreken. De drie partijen stellen in hun verkiezingsprogramma allemaal te pleiten voor vaderschapsverlof van drie maanden.

EDIT: De uitbreiding van het vaderschapsverlof is voorlopig in de ijskast gezet. De VVD noemt het wetsvoorstel inderdaad te controversieel. 

Door: Redactie Nationale Zorggids