Normal_zwanger_zwangerschap_1

Het epilepsiemedicijn Depakine met de stof valproaat heeft in Frankrijk geleid tot duizenden kinderen met een geboorteafwijking. Dit middel wordt ook in Nederland gebruikt, maar in mindere mate. Bijwerkingencentrum Lareb heeft de afgelopen jaren wel meldingen ontvangen over problemen, maar hoeveel kinderen er hier zijn geboren met een geboorteafwijking doordat hun moeder de stof valproaat binnenkreeg tijdens de zwangerschap, is onbekend. SEIN, het expertisecentrum voor epilepsie, wil dit onderzoeken. Dat melden Volkskrant en Algemeen Dagblad.

Eind augustus vorig jaar ontstond er al ophef over het epilepsiemedicijn. Toen ging hen enkel over een paar honderd kinderen die tussen 2007 en 2014 ter wereld kwamen met bijvoorbeeld een afwijking aan de armen en benen of een hazenlip. Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen waarschuwde in 2014 voor het gebruik van het middel. Het advies luidt dat artsen het middel beter niet kunnen voorschrijven aan vrouwen ‘in de vruchtbare leeftijd.’ En gebruik is alleen aan te raden indien er geen alternatief beschikbaar is.

“Sinds duidelijk is wat de mogelijke effecten van het gebruik tijdens de zwangerschap zijn, gebruiken we het alleen als het écht niet anders kan. Sommige vrouwen met een specifieke vorm van epilepsie raken met andere middelen niet vrij van aanvallen”, zegt neuroloog Ilse Wegner van SEIN. Aanvallen zijn ook levensgevaarlijk. Onlangs kwam een jonge vrouw te overlijden na een aanval.

Sinds 2002 hebben 184 zwangere vrouwen in Nederland Depakine gebruikt, zo blijkt uit gegevens van het Europees zwangerschapsregister voor vrouwen met epilepsie en gebruik van medicatie (EURAP). Wegner denkt dat EURAP slechts 30 procent van alle vrouwen die Depakine gebruikt, registreert. In totaal zouden de afgelopen 15 jaar ruim zeshonderd zwangere Nederlandse vrouwen het medicijn hebben geslikt. Hoe hoger de dosis, hoe meer kans ze hebben op een kindje met een geboorteafwijking. Op basis van een gemiddelde gaat Wegner uit van 64 baby’s met een eventuele afwijking. Maar er moet ook onderzoek plaatsvinden naar het gebruik van Depakine voor 2001, toen het medicijn nog vaker werd gebruikt. SEIN maakt hiervoor nu plannen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids