Normal_zwanger_buik_zwangerschap_baby

Uit een van de grootste studies naar het gebruik van antidepressiva tijdens de zwangerschap ooit blijkt dat vrouwen die in de eerste drie maanden van hun zwangerschap antidepressiva gebruiken, daarmee het risico op een baby met autisme of adhd niet verhogen. Onderzoekers aan de Universiteit van Indiana stelden dit vast na onderzoek onder meer dan 1,5 miljoen kinderen. Dat meldt Vakblad Vroeg.

Eerdere onderzoeken stelden dat zwangere vrouwen meer risico hadden op een kindje met adhd of autisme als ze medicijnen slikten. Volgens de wetenschappers van het nieuwste onderzoek werd er eerder geen rekening mee gehouden dat juist een depressie kan zorgen voor een kindje met autisme of adhd en niet de medicatie die de moeder ervoor slikt.

Tussen 1996 en 2012 werden bijna 1,5 miljoen kinderen gevolgd. Er werd met name gekeken naar broers en zussen waarbij hun moeder tijdens de ene zwangerschap wel antidepressiva slikte en tijdens de andere zwangerschap niet. Hieruit bleek dat het gebruik van dergelijke medicatie niet zo ingrijpend is als voorheen werd gedacht. Problemen bij kinderen ontstaan vooral door genetische aanleg. Het gebruik van antidepressiva vóór de zwangerschap (door vader en moeder) blijkt echter wel een verhoogd risico op adhd of autisme met zich mee te brengen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids