Normal_vaccinatie_prik_baby_inenting

Meningokokkenziekte is een zeer ernstige infectieziekte die hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging kan veroorzaken. Kinderen worden met 14 maanden ingeënt tegen meningokokken C. Sinds 2015 is er echter een toename van meningokokken W. Ook zijn nieuwe vaccins beschikbaar gekomen tegen meningokokken B. Vanwege deze ontwikkelingen bekijkt de Gezondheidsraad of en hoe het vaccinatieprogramma tegen meningokokkenziekte moet worden aangepast. Dat meldt RIVM. 

Er zijn verschillende typen meningokokken. In Nederland worden mensen vooral ziek van meningokokken B, C, W en Y. Voor meningokokken C krijgen kinderen sinds 2002 een vaccinatie vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. Hierdoor komt meningokokken C nauwelijks meer voor. Sinds kort zijn er ook vaccinaties beschikbaar tegen meningokokken B. Ook is er een combinatievaccinatie tegen meningokokken A, C, W en Y.

Vanwege deze ontwikkelingen gaat de Gezondheidsraad de minister van Volksgezondheid adviseren of, en op welke manier, het huidige vaccinatieprogramma tegen meningokokkenziekte moet worden aangepast. Ter ondersteuning heeft het RIVM achtergrondinformatie en recente data over meningokokkenziekte in Nederland verzameld. Het gaat onder meer om het aantal mensen in Nederland dat jaarlijks ziek wordt, de effectiviteit en veiligheid van de vaccins, en hoe het publiek denkt over vaccinatie tegen meningokokkenziekte.

Een besmetting met meningokokken kan een ernstig ziektebeeld geven, zoals hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging. Het begint vaak met griepachtige verschijnselen en koorts die vervolgens zeer snel verergeren en ontwikkelen tot een shock waar veel mensen aan overlijden. Op dit moment zijn er 100 tot 150 patiënten per jaar. Van deze patiënten overlijdt 5-10 procent ondanks antibiotica en intensieve zorg. Dertig procent van de patiënten houdt er levenslang beperkingen aan over, zoals gehoorverlies, amputatie van een ledemaat of epilepsie. Meningokokkenziekte komt het meest voor bij kinderen jonger dan 5 jaar, adolescenten en ouderen.

Door: Redactie Nationale Zorggids