Normal_borstvoeding_baby_borst_voeding

Baby’s die via borstvoeding moedermelk binnenkrijgen, krijgen daarmee ook gezonde bacteriën binnen. Deze bacteriën zitten niet alleen in de moedermelk, maar ook rond de tepel van de borstvoedende moeder. De bacteriën in de moedermelk en op de tepels gaan naar de darmen en helpen het kindje tot wel een jaar lang met de opbouw van de darmflora. Dat meldt NRC.

Het onderzoek van Amerikaanse wetenschappers onderstreept het belang van borstvoeding, zo zeggen zij zelf. Kinderen die borstvoeding krijgen of kregen hebben door de bacteriën minder kans op allergische ziekten.

De samenstelling van de darmflora van een baby verandert sterk gedurende de eerste drie levensjaren. Pas op driejarige leeftijd lijkt deze stabiel. Vanaf het begin van hun leven krijgen baby’s bacteriën binnen vanuit hun omgeving. Dat de afweerstoffen en voedingsstoffen in borstmelk invloed hebben op de samenstelling van de darmflora van een baby was al bekend, echter leren we nu dat geborstvoede baby’s 28 procent van de darmbacteriën (allerlei soorten) binnenkrijgen die in de moedermelk zit. 

Door: Redactie Nationale Zorggids