Normal_geboorte_medisch_couveuze_baby

In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is dinsdag op de afdeling Neonatologie de nieuwe Intensive Care (IC) geopend. Deze hypermoderne IC bestaat uit 17 eenpersoonskamers en 4 tweelingkamers en biedt ouders en hun pasgeboren kind veel privacy en rust. Gezinsgerichte zorg is waar het om draait bij het LUMC. De ouders zijn veel meer betrokken bij de zorg en een van hen kan zelfs bij hun kind op de kamer blijven slapen. Dit meldt het LUMC.

“We kunnen ouders nu veel meer bij de zorg betrekken”, aldus professor Enrico Lopriore, hoofd van de afdeling Neonatologie. “Ouders kunnen er nu voor kiezen om 24 uur bij hun kind te zijn. Het hoeft niet, maar het kán wel.” En dat is ook vaak wat Lopriore terughoort van ouders, dat ze behoefte hebben om veel bij hun kind te zijn.

De IC van de afdeling Neonatologie is voorzien van de modernste techniek en allerlei nieuwe apparatuur rondom de couveuse. Maar bovenal zijn de kamers warm en vriendelijk ingericht en omdat ze zich aan de buitenkant van het ziekenhuisgebouw bevinden, is er daglicht en een mooi uitzicht. “We hopen dat ouders en hun kind zich hier zo prettig mogelijk kunnen voelen in een voor hun spannende tijd”, aldus Lopriore. “Een fijne omgeving draagt ook bij aan het herstel.”

Juliet Droog is medisch manager van deze intensive care en van het Geboortehuis Leiden. Zij vindt het belangrijk dat ouders nu meer de regie hebben. “Ouders zijn bij ons te gast. We zorgen dat ze privacy krijgen en voldoende ruimte, en ze kunnen meepraten over de zorg voor hun kind. Dit is toch ook de geboorte van een gezin en dat willen we een goede start geven.”

Door: Redactie Nationale Zorggids