Normal_vader_papa_baby

Ouders van levenloos geboren kinderen zijn nog altijd niet in staat om hun zoon of dochter te laten registreren in het Basisregister Personen (BRP) bij de gemeente. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft in september beloofd deze optie mogelijk te maken nadat hij een petitie ontving met ruim 82.000 handtekeningen voor het voorstel. Initiatiefnemers stellen dat de beloofde wetswijziging te lang op zich laat wachten. Dit meldt Haarlems Dagblad. 

Met de petitie Ik wil ook in het BRP! willen Natasja Geyteman, Jeannette Rietberg en columniste Roos Schlikker aandacht vragen voor de erkenning van doodgeboren kinderen. Hiermee krijgen zij niet alleen dezelfde rechten als baby’s die kort na de geboorte zijn overleden, maar de registratie is ook een erkenning van hun bestaan. Met de wetswijziging zal de ‘akte levenloos geboren kind’ plaatsmaken voor een geboorteakte. Dit zou meer aandacht vestigen op de geboorte, dan op het overlijden.

Tweede Kamerlid Vera Bergkamp van D66 stelde onlangs vragen in de Tweede Kamer over de vorderingen van deze registratie. Minister Plasterk zegt dat de registratie nog niet is gestart door technische problemen binnen de BRP. Zo’n zeven jaar geleden werd besloten om het hele systeem te vernieuwen. Echter zou dit dusdanige vertraging hebben opgelopen dat ouders nog altijd geen aangifte kunnen doen van hun doodgeboren kind.

Ieder jaar worden zo’n 600 kinderen levenloos geboren na minstens 24 weken zwangerschap. Het is voor de initiatiefnemers dan ook teleurstellend dat deze kinderen nog altijd niet geregistreerd kunnen worden. “Ze kunnen de registratie van doodgeboren kinderen ook op de oude manier regelen. Dan zien we later wel hoe dat in het nieuwe systeem komt”, stelt SP-Kamerlid Ronald van Raak, die de vorderingen nauwgezet volgt. In september bleek de meerderheid van de Tweede Kamer al voor de registratiemogelijkheid te zijn.

Door: Redactie Nationale Zorggids