Normal_normal_zwangerschapstest_pregnancy_test_result_wiki_-c_

Stellen die alleen al nadenken over het krijgen van een kind, zouden een afspraak moeten maken bij een huisarts, gynaecoloog of verloskundige. Het is namelijk van belang om voorafgaand aan de zwangerschap de benodigde aanpassingen te doen in de leefstijl, stelt promovenda Marjolein Poels van het UMC Utrecht. Dat meldt NOS. 

Veel mensen weten bijvoorbeeld niet wat de invloed van het gebruik van ibuprofen is op de zwangerschap en dat roken voor de zwangerschap ook gevaarlijk is. In het gesprek dat stellen met een kinderwens met hun huisarts aangaan, wordt besproken wat de gewenste leefstijlveranderingen zijn om zwangerschapscomplicaties af te wenden.

“We zien vaak dat vrouwen pas een eerste gesprek met een verloskundige plannen als zij tussen de acht en tien weken zwanger zijn. Maar juist die eerste weken zijn heel belangrijk”, aldus Poels. De reden hiervoor is dat stellen pas na twaalf weken bekendmaken dat ze zwanger zijn, denkt de promovenda.

Tijdens haar promotieonderzoek voerde ze een voorlichtingscampagne uit. Als gevolg daarvan zag ze dat vrouwen inderdaad hun patroon aanpasten: ze maakten eerder een afspraak met een zorgprofessional, stopten tijdig met roken en drinken, ze haalden tijdig foliumzuur in huis en ze pasten hun eetpatroon aan. Ze raadt ieder stel aan om direct naar een huisarts of verpleegkundige te stappen zodra een kinderwens concreet wordt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids