Normal_potje

Een Brabantse vruchtbaarheidskliniek kocht in het verleden ingevroren zaad van MC Bijdorp, de kliniek van de omstreden fertiliteitssarts Jan Karbaat. De arts is vermoedelijk de biologische vader van tientallen kinderen die in zijn kliniek zijn verwerkt. Volgens de voormalig eigenaar van spermakliniek Geertgen in Elsendorp is er geen reden om aan te nemen dat er zaad van de dokter tussen de ingevroren rietjes zat. Dat meldt Omroep Brabant. 

In de jaren tachtig was Karbaat landelijk distributeur van rietjes met ingevroren zaad, vertelt arts Henk Ruis. “Ik heb een tijdje materiaal van hem afgenomen. In theorie kan daar zaad van hemzelf in gezeten hebben, maar ik heb geen reden om aan te nemen dat dit zo was”, zegt Ruis, voormalig directeur van de kliniek in Elsendorp. 

De arts dacht dat Karbaat goede bedoeling had, maar hij was er destijds niet van op de hoogte dat de omstreden vruchtbaarheidsarts zijn eigen zaad gebruikte. De kliniek van Ruis kwam zes jaar geleden ook in het nieuws toen bleek dat deze vrouwen die zelf eicellen doneerden daar voorrang kregen. Een logische ruil, vond Ruis destijds: een eicel voor een zaadcel, zei hij. Zijn kliniek sloot in 2014 de deuren, maar maakte vervolgens met andere eigenaren een doorstart.

Door: Redactie Nationale Zorggids