Normal_dna_genen

Steeds meer donorkinderen melden zich aan bij de dna-databank van Fiom. De specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen heeft het aantal maandelijkse aanmeldingen zien verdubbelen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Normaal gesproken ziet Fiom maandelijks zo’n tien tot vijftien nieuwe aanmeldingen binnenkomen.  Door de recente publiciteit omtrent fertiliteitsarts Jan Karbaat en de toenemende interesse van donorkinderen in hun biologische vader, kwamen er in mei veertig aanmeldingen en zijn er tot nu toe in juni al twintig nieuwe aanmeldingen geregistreerd.

Deze exponentiële groei zorgt ervoor dat Fiom de vraag niet meer kan bijbenen. Daarom heeft de organisatie het ministerie voor Volksgezondheid gevraagd om extra budget. Belangenorganisaties vragen tegelijkertijd om het gratis beschikbaar stellen van dna-onderzoek. Inschrijving bij de KID DNA-databank van Fiom kost nu namelijk nog 250 euro.

“Donorkinderen kunnen niks aan deze situatie doen, maar we zadelen hen wel op met de kosten. Ze hebben het recht om te weten van wie ze afstammen”, zegt Fiom-directeur Ellen Giepmans. Ook stichting Donorkind zet zich in voor gratis dna-onderzoek middels een petitie die binnenkort door demissionair minister Schippers wordt besproken. 

Door: Redactie Nationale Zorggids