Normal_ouders_jonge_ouders_baby_gezin

FNV wil dat de Tweede Kamer de voorstellen van de Europese Commissie voor een beter evenwicht van werk en privéleven steunt. Dat heeft de bond in een brief aan de Kamer laten weten. Dat meldt FNV.

De Vaste Kamercommissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid debatteert 14 juni over de vraag, of Nederland vindt dat de Europese Commissie de ‘Richtlijn evenwicht tussen werk en privéleven’ kan behandelen in het Europese parlement, of dat ze het een nationale zaak vindt.

Het Nederlandse parlement dreigt zelfs een ‘gele kaart’ te trekken als protest tegen het Europese voorstel. Nederland zou zich daarmee scharen aan de zijde van Polen die vooralsnog als enige land bezwaar heeft aangetekend tegen de voorstellen. Het parlement kan een gele kaart trekken wanneer ze vindt dat Nederland zelf, en niet Europa, over een voorstel zou moeten gaan. Wanneer een derde van de Europese landen een gele kaart trekt zal de Europese Commissie het voorstel moeten heroverwegen.

FNV coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid Zakaria Boufangacha: “Ons land loopt hopeloos achter en bungelt ongeveer onderaan in Europa met bijvoorbeeld vaderschapsverlof en betaald ouderschapsverlof. Ouders met minder inkomen kunnen zich nu financieel niet veroorloven ouderschapsverlof op te nemen. We vinden het te gek voor woorden als nu door de Tweede Kamer besloten zou worden een gele kaart te trekken. Nederland zet zich daarmee gewoon buitenspel in Europa.”

Door: Redactie Nationale Zorggids