Normal_embryo_eicel_dna

Het idee dat ongeveer de helft van de embryo’s in de eerste twee weken van de zwangerschap overlijdt, zou achterhaald zijn. Dat stelt onderzoeker Gavin Jarvis van de universiteit van Cambridge na analyse van verschillende onderzoeken van de afgelopen decennia. Hij stelt dat ongeveer 60 tot 90 procent van de prille embryo’s de eerste weken overleeft. Dit meldt Scientias.

Voorheen werd gedacht dat slechts de helft van de embryo’s in leven blijft na twee weken zwangerschap. Een andere schatting stelde dat slechts 10 procent van de embryo’s in leven blijft. Hierdoor zou het zeer moeizaam kunnen zijn om zwanger te worden en te blijven. Jarvis zegt echter dat de kansen veel positiever zijn dan wordt gedacht. Bij gezonde vrouwen zou 60 tot 90 procent van de embryo’s de twee weken overleven, zich daarna innestelen en resulteren in een normale zwangerschap.

Wel zegt de onderzoeker dat het lastig is om het aantal gestorven embryo’s te tellen. Vrouwen komen er op zijn vroegst twee weken na bevruchting achter dat zij zwanger zijn, als de menstruatie uitblijft. In die tijd kan de prille embryo al overleden zijn. De opkomst van IVF-behandelingen zou de cijfers negatief kunnen beïnvloeden. Embryo’s die in de onnatuurlijke omgeving van het laboratorium worden verwekt, zouden een kleinere overlevingskans hebben.

Eind jaren dertig voerden twee Amerikaanse onderzoekers een omstreden onderzoek uit onder vrouwen die om medische redenen hun baarmoeder moesten laten verwijderen. De onderzoekers vertelden de vrouwen seks te hebben vlak voor de operatie, die bewust kort na de eisprong ingepland werd. Tijdens de operatie hoopten de artsen zeer jonge embryo’s in de baarmoeders aan te treffen. Die vonden ze voor het eerst in 1938. Gebaseerd op hun onderzoek stelden zij dat ongeveer 50 procent van de embryo’s binnen de eerste weken sterft. Deze cijfers worden nog altijd vaak aangehouden.

Door: Redactie Nationale Zorggids