Normal_rss_entry-95046

Ambtenaren in Rotterdam van wie de partner een kindje heeft gekregen, krijgen mogelijk vanaf volgend jaar langer doorbetaald vrij om bij hun kind te zijn. Rotterdam wil het kraamverlof voor partners uitbreiden naar drie weken, waarbij 70 procent van het loon wordt doorbetaald. Hiermee loopt de stad voor op de invulling van het zogenoemde vaderschapsverlof: wettelijk heeft een werknemer na de bevalling van de partner recht op twee dagen betaald kraamverlof.

De uitbreiding naar drie weken met 70 procent van het loon is een van de dingen die de coalitiepartijen Leefbaar Rotterdam, CDA en D66 in Rotterdam overeen zijn gekomen, nu de ChristenUnie-SGP de onlangs verzwakte coalitie in de stad met haar ene zetel weer aan een meerderheid hielp. D66 wilde al langer een uitbreiding van het kraamverlof.

Volgens een woordvoerder van de ChristenUnie-SGP moet voor de plannen een bedrag van tussen de 3 en 4 ton per jaar op de begroting worden opgenomen. Rotterdam praat deze week over die begroting. De gemeente Rotterdam had vorig jaar 10.818 voltijdsbanen.

PvdA-minister Lodewijk Asscher wil het verlof voor partners ook landelijk uitbreiden, van twee naar vijf dagen, maar dat plan werd onlangs weer in de ijskast gezet.

Door: ANP