Normal_baby__opvang__chinees__meisje__tijgeren__kruipen

Adoptiekinderen willen samen met organisatie United Adoptees International (UAI) een dna-databank opzetten waarbij alle nationaliteiten worden opgenomen. Aan zo’n data-bank voor adoptiekinderen uit Sri Lanka en Bangladesh wordt al gewerkt. Ook zouden adoptieorganisaties meer moeten helpen bij het traceren van ouders of familieleden, stelt de organisatie. Dit meldt NOS.

Uit onderzoek van Zembla en Nieuwsuur bleek onlangs al dat er veel mis is met de adoptiedossiers van veel geadopteerde kinderen. Zo missen namen uit de dossiers, of zijn deze niet correct. Ook is er gesjoemeld met geboortedata en geboorteplaatsen en wisten ouders niet dat hun kind geadopteerd zou worden. Door het opzetten van een grote dna-databank zou het voor de kinderen makkelijker moeten worden om hun biologische familie op te sporen.

UAI kreeg na aanleiding van de uitzendingen veel vragen van adoptiekinderen. Gesteld wordt dat de betrokken organisaties in Nederland en de landen van herkomst moeten helpen bij de zoektocht. Er zijn fouten gemaakt door de instanties en die fouten moeten erkend worden. United Adoptees International wil zich waarschijnlijk aan gaan sluiten bij internationale dna-databanken die al bestaan. Zo wordt het makkelijker om naast de ouders ook broers of zussen op de sporen die mogelijk in een ander land opgroeiden.

Door: Redactie Nationale Zorggids