Normal_maandoverzicht

Het belangrijkste nieuws van juli hebben wij weer voor u verzameld! Lees het nu in ons nieuwste maandoverzicht. Dit gebeurde er in juli: ING geeft kersverse vaders een maand betaald vaderschapsverlof, de twaalfjarige David hoeft van de rechter geen gedwongen chemo te ondergaan en de wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) worden aangepakt. 

 

Nieuwe vaders ING krijgen maand doorbetaald vaderschapsverlof

 
Vakbonden FNV Finance, De Unie en CNV Vakmensen hebben samen met ING een onderhandelaarsakkoord bereikt over een nieuwe cao. Nieuwe ING-vaders krijgen onder andere een maand doorbetaald vaderschapsverlof. Dit is de eerste grote Nederlandse organisatie die vaders zo veel tijd met hun nieuwe gezin geeft. De maandbetaald vaderschapsverlof gaat in per 2018. Naast ING biedt nu ook Humanitas Kinderopvang betaald ouderschapsverlof voor vaders en niet-biologische moeders.
 

Hof: geen gedwongen chemo voor twaalfjarige jongen 

 
Het twaalfjarige kankerpatiëntje David dat zichzelf niet verder tegen zijn ziekte wil laten behandelen, hoeft definitief geen gedwongen chemokuur te ondergaan. Dit heefthet gerechtshof in Amsterdam in hoger beroep besloten. De vader van het jongetje was naar de rechter gestapt om alsnog behandeling af te dwingen. Hij heeft ernstige twijfels over de constatering van een psychiater dat zijn zoontje wilsbekwaam is. Zijn argumenten werden door het hof van tafel geveegd.
 

Stevige afspraken Schippers en sector tegen ggz-wachtlijsten

Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid en ggz-partijen hebben verregaande afspraken gemaakt om de wachtlijsten aan te pakken. Door een betere verdeling van de behandelcapaciteit komt er meer ruimte om op tijd psychische zorg aan patiënten met zware problematiek te verlenen. De afstemming en samenwerking tussen de vele verschillende aanbieders en financiers van psychische zorg wordt beter. Partijen spreken af om zich volledig in te zetten om de wachttijden binnen een jaar binnen de eerder afgesproken ‘Treeknormen’ te krijgen.
 

Overig zorgnieuws

 
  • Tijn Kolsteren, het zesjarige jongetje dat bekend werd door de nagellakactie bij Serious Request, is overleden. Het jongetje had hersenstamkanker, een zeldzame ziekte die jaarlijks in Nederland vijftien tot twintig kinderen treft. Een dag eerder werd duidelijk dat de nagellakactie Lak door Tijn al een miljoen euro heeft opgeleverd.
  • Met meer dan 15.000 sterfgevallen was dementie in 2016 opnieuw de belangrijkste oorzaak van de sterfte onder Nederlanders. Vooral meer mannen overleden aan dementie, vergeleken met een jaar eerder. Ook stierven meer mensen ten gevolge van een val.
  • Uit cijfers van bijwerkingscentrum Lareb blijkt dat er de afgelopen 25 jaar mogelijk 77 vrouwen zijn overleden na het gebruik van één van deze pillen. Diane-35 is in Nederland nog steeds niet verboden, maar de pil is wel uit het basispakket gehaald ende waarschuwingen omtrent het gebruik ervan zijn aangescherpt.
  • Ouders die dat wensen kunnen straks ook de naam van hun levenloos geboren kind bij de samenstelling van hun gezin zien in de Basisregistratie Personen (BRP). Dat heeft de ministerraad besloten op voorstel van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. Levenloos geboren kinderen kunnen nu nog niet worden opgenomen in de Basisregistratie Personen.
  • Het personeelstekort in de zorg is een slepend probleem en in de zomermaanden is er een nog groter tekort. Sommige instellingen moeten daarom maatregelen nemen en vragen zorgpersoneel van Defensie om tijdelijk bij te springen. Ook wijkteams maken zich grote zorgen om alle cliënten deze zomer van zorg te voorzien.
  • Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid wil donorkinderen meer ondersteunen bij het achterhalen van hun afkomst. Samen met de belangenbehartigers van donorkinderen, het FIOM en de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting (SDKB) heeft zij hiervoor een actieplan opgesteld.
  • Mensen die complexe of langdurige zorg nodig hebben, lopen tegen enorme bureaucratie aan en blijven daardoor soms helemaal verstoken van zorg. Zo krijgen mensen te maken met lange wachttijden, vele bezoeken aan sociale loketten van gemeenten en ontbreekt het aan kennis om langdurige of complexe zorg goed te regelen.
  • Verschillende experts zetten hun vraagtekens bij het nieuwste spotje van SIRE waarin wordt gehamerd op het feit dat jongens vooral moeten ravotten. Niet alleen zou het een vertekend beeld schetsen over de manier waarop jongens leren, maar het zou ook traditionele genderrollen bevestigen.
  • Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming geeft voor orgaandonatie is gestegen tot 1.71 miljoen. Dat zijn er 152.000 meer dan begin vorig jaar. Door de behandeling van de Donorwet in de Tweede Kamer besloten veel mensen zich te registeren in het Donorregister, ook als men geen organen wil doneren.
  • Bepaalde hulpmiddelen die diabetespatiënten gebruiken, zijn voor langere tijd moeilijk te leveren. Diabetesvereniging Nederland waarschuwt voor het tekort dat voorpatiënten behoorlijk wat problemen kan veroorzaken. De problemen kunnen volgens de fabrikant tot 2018 aanhouden.
 
Door: Redactie Nationale Zorggids