Normal_baby__hand__geboorte

Nieuwe ouders kunnen bij het inrichten van de babykamer het risico op een wiegendood beperken. Een goed matras, dekbed en een goede speen kunnen beschermend werken. Dit zeggen experts tegen NU.nl, zo meldt de nieuwssite. 

De meest voorkomende oorzaak van de onverwachte wiegendood is de slaaphouding. De buikligging blijkt de grootste risico’s met zich mee te brengen. Baby’s die op hun buik liggen krijgen hierdoor te weinig zuurstof binnen. Maar ook het dekbed en matras spelen een rol, zeggen experts.

Onderzoeker Monique L’Hoir stelt dat een trappelzak een buikligging kan helpen tegengaan. Een kindje die wil draaien, kan dat oefenen in de box waar de ouder bij is. Ook is bewezen dat een fopspeen beschermend werkt. “Hoe dat precies zit, weten we niet. Een speen zorgt er in elk geval voor dat de spieren in het mond-halsgebied zich ontwikkelen, waardoor de luchtwegen waarschijnlijk minder snel worden afgesloten als de baby op zijn buik ligt”, aldus L’Hoir.

Baby’s en jonge kinderen moeten ook veilig in hun kamer kunnen begeven. Daarom is het van belang om te kijken naar de ventilatie in de kamer, de ruimte tussen de spijlen van het bed, en materialen in het bedje. Zo raadt programmaleider Saskia Kloet van VeiligheidNL het ouders af om kussens, hoofdbeschermers of grote knuffels in bed te leggen. Zij bevestigt het advies van L’Hoir als het gaat om het gebruik van een dekbed. Een babyslaapzak is alsnog het beste en meest veilige om te gebruiken.

Door: Redactie Nationale Zorggids