Normal_bloed_prikken_

De niet-invasieve prenatale test (NIPT) kan niet uit de basisverzekering worden vergoed. Voor de NIPT geldt dat die test alleen met een medische indicatie kan worden vergoed. Zorg kan alleen uit de basisverzekering worden vergoed als een verzekerde een individuele zorgvraag heeft, bij de prenatale screening is daarvan geen sprake. Dat meldt Zorginstituut Nederland. 

De NIPT is een (ongevraagd) aanbod van zorg aan een deel van de Nederlandse bevolking, namelijk aan alle zwangere vrouwen. Als onderdeel van de prenatale screening is er bij de NIPT  dus ook geen sprake van een individuele zorgvraag. Daarom kan de test niet vanuit de basisverzekering worden vergoed.

Zorg kan bovendien alleen uit de basisverzekering worden vergoed, als er een medische indicatie is voor de zorg. Voor de NIPT betekent een medische indicatie dat een zwangere vrouw een verhoogd risico heeft op een kindje met een aangeboren afwijking waarop de NIPT test: de syndromen van Down, Edwards en Patau. Medische indicaties voor de NIPT kunnen zijn: uitkomsten van eerdere zwangerschappen, de familiegeschiedenis van aangeboren afwijkingen en een positieve uitkomst op de combinatietest.

De NIPT is vanaf 1 april 2017 voor alle zwangere vrouwen beschikbaar als eerste test binnen de prenatale screening, naast de combinatietest. De vergoeding van de NIPT gebeurt via een tijdelijke subsidieregeling. Een zwangere zonder medische indicatie betaalt voor de NIPT een eigen bijdrage van 175 euro. Dit bedrag is ongeveer even hoog als de eigen betaling die op dit moment geldt voor de combinatietest. 

Door: Redactie Nationale Zorggids