Normal_zwangerschapstest_pregnancy_test_result_wiki_-c_

Vrouwen die een late abortus moeten laten uitvoeren, kunnen hiervoor tijdelijk niet terecht bij CASA klinieken. De abortuskliniek met zeven locaties verspreid door het land heeft drie artsen die een late abortus,- ofwel zwangerschapsonderbreking vanaf 18 weken – mogen uitvoeren, maar die hebben zich óf ziek gemeld óf zijn op non-actief gezet. Bovendien zijn vier van de zeven klinieken momenteel gesloten. Dat meldt Follow the Money. 

Vrouwen kunnen alleen nog terecht bij de klinieken in Amsterdam, Rotterdam en Maastricht. Volgens FTM is het nog maar de vraag hoe lang de zorg daar nog gewaarborgd is. Het toezicht op de CASA klinieken is inmiddels verscherpt.

De overige wachttijden CASA lopen ook op. Vrouwen moeten normaal gesproken maximaal een week wachten op een abortusbehandeling, maar sommige van hen krijgen te horen dat ze drie weken moeten wachten. Zodoende kan een vrouw die zich tijdig bij de kliniek meldde, te laat zijn voor een behandeling zodra zij aan de beurt is.

Van alle 51.000 abortusbehandelingen die in Nederland worden uitgevoerd, doet CASA klinieken er ongeveer 25.000. Nu CASA niet meer in staat is om alle vrouwen die zich melden te behandelen, moeten andere klinieken hun deuren langer open houden. “Mensen die zich bij ons melden, worden naar eigen zeggen één dag van tevoren afgezegd door CASA. Het gaat hierbij niet alleen om 2b-behandelingen (abortus in de laatste fase) die afgezegd worden. Bij ons melden zich ook vrouwen die niet terechtkunnen bij CASA voor een abortus in het eerste of tweede trimester”, zegt directeur Leo Querido van abortuskliniek Vrelinghuis.

Querido noemt het vooral vervelend dat CASA niet communiceert met de andere klinieken. De Stichting Samenwerkende Abortusklinieken Nederland (StiSAN) heeft daarom contact gezocht met het ministerie van Volksgezondheid. De vraag luidde of het ministerie kon zorgen voor meer duidelijkheid, maar daar is tot nu toe nog niets van terechtgekomen.  FTM en radioprogramma Argos van NPO1 vermoeden dat CASA niet alleen last heeft van problemen na het faillissement en de declaratiefraude, maar dat er nog meer speelt. Medewerkers melden zich namelijk steeds vaker ziek, de werkdruk is hoog en de kliniek is gestopt met het uitvoeren van zware behandelingen.

Door: Redactie Nationale Zorggids