Normal_normal_pasgeboren_geboorte_baby

Onderzoekers van Erasmus MC en Luzerner Kantonsspital (Zwitserland) hebben een manier gevonden om het gebruik van antibiotica terug te dringen bij pasgeborenen die mogelijk een infectie hebben. Hierdoor hoeven pasgeborenen niet langer onnodig antibiotica te krijgen. Dat meldt het Erasmus MC. 

In Westerse landen krijgen pasgeborenen met verdenking op bloedvergiftiging (sepsis) te vaak en te lang antibiotica toegediend. Als een kind op jonge leeftijd wordt blootgesteld aan antibiotica, heeft dat negatieve gevolgen voor de ontwikkeling op latere leeftijd en kan bijvoorbeeld de kans op eczeem, allergie of darmontstekingen worden verhoogd. Onnodige blootstelling moet dus voorkomen worden. De onderzoekers richten zich nu op de ontwikkeling van een app die in de kliniek kan worden gebruikt.

Bloedvergiftiging bij pasgeborenen is moeilijk te diagnosticeren, maar levensbedreigend als deze te laat wordt behandeld. Daarom krijgen pasgeborenen in Westerse landen al laagdrempelig een antibioticabehandeling voordat zeker is of er sprake is van sepsis. Dr. Annemarie van Rossum, kinderarts-infectioloog in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis: “Naar schatting 8 procent van de pasgeborenen krijgt antibiotica, onder het motto van ‘better safe than sorry’. Slechts bij 0,1 procent van de pasgeborenen is er werkelijk sprake van een sepsis.”

Wendy van Herk voerde de studie uit onder leiding van Van Rossum naar de veilige toepassing van de zogenaamde procalcitonine test (PCT test) bij pasgeborenen met vermoedens van bloedvergiftiging, met als doel het voorschrijven van antibiotica zoveel mogelijk terug te dringen. Er zijn 1.710 zuigelingen onderzocht in elf Nederlandse ziekenhuizen en zeven centra in Zwitserland, Tsjechie en Canada. De helft daarvan kreeg de antibioticabehandeling op basis van de geldende richtlijnen, bij de andere helft werd tijdens de antibioticabehandeling door middel van de PCT test gekeken of er werkelijk sprake was van sepsis. Met de PCT test konden kinderen gemiddeld 12 uur eerder stoppen met antibiotica en was er sprake van een korter verblijf in het ziekenhuis.

Door: Redactie Nationale Zorggids