Normal_normal_vader_papa_baby

Na Almere is er nu ook in Bolsward een begraafplaats geopend voor levenloos geboren kinderen. Dit is één van de weinige herdenkingsplekken speciaal voor kindjes die nooit het levenslicht hebben gezien. Dat meldt de Leeuwarder Courant.

De Almeerse gedenkplaats is voor kindjes die voor de 24ste week van de zwangerschap zijn geboren, in Bolsward krijgen alle kindjes die levenloos geboren worden een plekje als de ouders dat willen. Susan Quarré nam het initiatief nadat ze hoorde hoe een vriendin afstand moest nemen van haar kindje, na een zwangerschap van 42 weken. Haar vriendin mocht het kindje niet aanraken, wist niet wat het geslacht was en moest het lijfje ‘inleveren’ bij de begraafplaats.

Quarré verbaasde zich erover dat er in Bolsward nog geen gedenkplaats was voor kindjes die het levenslicht nooit hebben gezien. Ouders weten vaak niet eens waar hun kindje begraven is. Het gebeurt nog niet vaak, maar er zijn steeds meer kerkhoven die een monument plaatsen voor levenloos geboren kinderen. Zo is er in Nunspeet een plekje ingericht en op diverse plekken in België is iets soortgelijks ingericht. Op donderdag 2 november vindt de officiële opening van de gedenkplek plaats.

Ouders die dat wensen kunnen straks ook de naam van hun levenloos geboren kindje bij de samenstelling van hun gezin zien in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit besloot de ministerraad afgelopen zomer, op voorstel van voormalig minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. Het wordt met terugwerkende kracht mogelijk om deze kinderen te registeren. Ook eerder levenloos geboren kinderen kunnen dus bij het gezin worden opgenomen in de basisregistratie. 

Door: Redactie Nationale Zorggids