Normal_vaccineren_inenten_baby

In 2016 zijn er weinig meldingen binnengekomen van mensen die een ziekte kregen waartegen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) vaccineert. Het RVP beschermt tegen twaalf ernstige infectieziekten. Zo’n 760.000 kinderen van 0 tot 19 jaar kregen samen 2.140.000 inentingen. De deelname aan het RVP is daarmee hoog; afhankelijk van het vaccin meer dan 90 procent. Uitzondering hierop is het aantal meisjes dat zich tegen baarmoederhalskanker heeft laten vaccineren. De deelname is gedaald van 61 naar 53 procent. Het aantal meldingen van mogelijke bijwerkingen van vaccins is vergelijkbaar met het aantal meldingen in 2015. Dit meldt RIVM. 

Over het algemeen zijn er weinig meldingen van ziekten waartegen gevaccineerd wordt. Wel was het aantal zieken door Haemophilus influenzae type b (Hib) in 2016 wat hoger (44) dan in de afgelopen vijf jaar (22-34), vooral onder kinderen tot 5 jaar. Het aantal overlijdens door kinkhoest ( 3 niet-gevaccineerde baby’s en 3 volwassenen) was relatief hoog gezien het aantal mensen met kinkhoest. Humaan papillomavirus is de veroorzaker van baarmoederhalskanker. Het aantal patiënten met baarmoederhalskanker was in 2016 wat hoger.

Na jarenlange daling van het aantal zieken door meningokokken onder meer door vaccinatie, is er vanaf 2015 een stijging te zien in het aantal mensen dat ziek wordt door meningokokken type W. Deze ziekte kan zeer ernstig verlopen met hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging en sterfte. De minister van Volksgezondheid heeft daarom besloten om in 2018 een ander meningokokkenvaccin in te voeren die bescherming biedt tegen meningokokken typen A,C,W en Y. Kinderen op de leeftijd van 14 maanden en tieners in de leeftijd van 12-14 krijgen dit vaccin aangeboden.

Het RVP beschermt tegen twaalf ernstige infectieziekten: difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Invasieve infectie door Haemophilus influenzae type b (Hib), hepatitis B, pneumokokkenziekte , invasieve infectie door meningokokken C, bof, mazelen, rodehond en baarmoederhalskanker door humaan papillomavirus (HPV).

Door: Redactie Nationale Zorggids