Normal_meisje_jong_kind_misbruik_pesten46

Het Radboudumc en het Maastricht UMC+ starten een langdurig onderzoek naar het bewaren van de vruchtbaarheid voor meisjes met het syndroom van Turner. Centraal staat de vraag of het afnemen van eierstokweefsel op jonge leeftijd de kans op zwangerschap en geboorte van een kind op latere leeftijd kan vergroten. Het onderzoek start in januari 2018. Dat meldt het Radboudumc. 

Vrouwen met het syndroom van Turner hebben één in plaats van twee X-chromosomen. Dit leidt tot een versnelde afbraak van eicellen en meestal tot een vervroegde overgang en onvruchtbaarheid. De meeste vrouwen met het syndroom van Turner hebben geen eicellen meer op het moment dat zij graag kinderen willen. Voor deze vrouwen is biologisch moederschap dan niet meer mogelijk. Toch zijn er veel vrouwen met het syndroom van Turner die graag een biologisch kind willen krijgen.

Een manier om de vruchtbaarheid te bewaren is om rijpe eicellen af te nemen. Veel meisjes met het syndroom van Turner hebben een vervroegde afbraak van eicellen en  komen dus niet in aanmerking voor deze behandeling. Een alternatief is het afnemen en invriezen van eierstokweefsel met onrijpe eicellen. Dit kan al op jonge leeftijd gebeuren. Deze behandeling is alleen nog niet beschikbaar voor meisjes met het syndroom van Turner.

Onderzoekers van het Radboudumc en het MUMC+ willen nu uitzoeken of het invriezen van eierstokweefsel ook bij meisjes met het syndroom van Turner leidt tot meer zwangerschappen en geboren kinderen. Meisjes van 2 tot 18 jaar kunnen in aanmerking komen voor deelname aan het onderzoek.

Het onderzoek is tot stand gekomen in samenwerking met de patiëntenvereniging Turner Contact Nederland.

Door: Redactie Nationale Zorggids