Normal_zwanger1

In 2016 kregen bijna 1.500 tieners in Nederland een kind. Opnieuw een daling ten opzichte van het jaar ervoor. Het aantal tienermoeders per duizend 15- tot 20-jarige meisjes was in Nederland het laagst in alle EU-landen. Dat meldt het CBS.

De meeste tienermoeders vorig jaar waren 18 of 19 jaar oud, en slechts 95 meisjes waren 16 jaar of jonger toen hun kind geboren werd. Het aantal tienermoeders neemt volgens het CBS al jaren af. Begin deze eeuw waren het er nog rond de 3.500. Destijds ging het om zo’n zeven tot acht moeders per duizend 15- tot 20-jarigen, vorig jaar nam dat af naar drie per duizend meisjes in die leeftijdscategorie.

Het aantal tienermeisjes dat moeder wordt, is het hoogst bij meisjes met een niet-westerse migratieachtergrond. Maar, ook daar is over het algemeen een daling zichtbaar, zegt het CBS. Behalve bij de meisjes met een overige niet-westerse achtergrond. Vermoedelijk houdt dat verband met recente asielmigratie uit Syrië en Somalië. Vorig jaar werden 92 Syrische meisjes en veertig Somalische meidenmoeder.

Met 3,2 moeders per duizend meisjes telde Nederland in 2015 de minste tienermoeders van de 28 EU-landen. In het niet EU-land Zwitserland was dit cijfer met 2,6 nog iets lager. Ook Denemarken en Zweden kennen weinig hele jonge moeders. De meeste tienermoeders zijn te vinden in Bulgarije en Roemenië. 

Door: Redactie Nationale Zorggids