Normal_zwanger_buik

Vrouwen die tijdens hun zwangerschap roken, verhogen daarmee de kans dat hun kind op latere leeftijd de longziekte COPD zal ontwikkelen. Bij CODP zijn de longen beschadigd, waardoor ademhalen moeilijker is en men minder energie heeft. Roken tijdens de zwangerschap heeft invloed op dna-methylering, wat op zijn beurt kan zorgen voor genetische veranderingen in het lichaam die kunnen leiden tot ziekte. Dit meldt Vakblad Vroeg.

Onderzoek van Karolin Meyer van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) op muizen met COPD doet blijken dat het blootstellen van het kind aan roken, zowel tijdens als na de zwangerschap, kan leiden tot een lagere genexpressie van Igf1 en Igf1r in de longen en lever. Deze twee groeifactoren lijken op insuline en worden in verschillende organen aangemaakt en uitgescheiden. De Igf1-signaleringsroute is belangrijk voor de ontwikkeling van het ongeboren kind en wordt in verband gebracht met dna-methylering in beide groeifactoren. Roken zorgt ook voor veranderingen in het Cyp2a5-gen, dat zorgt voor de ontgifting van nicotine.

Het risico voor het ontwikkelen van bepaalde ziekten liggen vast in het dna. Dna-methylering zou kunnen leiden tot veranderingen in het dna, ook wel epigenetische veranderingen genoemd. Dit
kan leiden tot het ontwikkelen van bepaalde ziekten, zoals COPD.

Door: Redactie Nationale Zorggids