Normal_baby_melk_drinken_babyvoeding

Een vrouw die ervoor kiest om borstvoeding te geven, moet zodra ze weer aan het werk gaat beginnen met kolven. Tenminste, als ze besluit om door te gaan met borstvoeding geven. Door te kolven zorgt de moeder ervoor dat de melkproductie niet staakt en dat de baby ook bij afwezigheid van de moeder melk blijft drinken. Maar zoals eerder deze week al bleek: niet alle werkgevers zijn bereid om vrouwen hier een ruimte voor in te richten. Waarom is het toch van belang dat vrouwen ook op werk kolven? En wat zijn de regels omtrent kolfruimtes? 

Kolven is een keuze

Allereerst is kolven niet iets dat MOET. Het hangt echt af van de wensen van moeder, en natuurlijk het kindje. Je kunt als moeder besluiten dat zodra je weer aan het werk gaat, het kind overgaat op kunstvoeding. Maar er zijn genoeg redenen om ook dan door te gaan met het geven van borstvoeding, of in ieder geval moedermelk. Bijvoorbeeld vanwege de voedingsstoffen die erin zitten en je wilt dat je kind deze zeker nog een paar maanden binnenkrijgt. 

Je kunt overwegen om tussendoor naar huis te gaan of je kindje te laten langsbrengen op werk, maar kolven is ook mogelijk. Wie ervoor kiest om te kolven, wil haar kindje moedermelk blijven geven. Naast dat het de melkproductie stimuleert en je er een melkvoorraad mee opbouwt, worden de borsten erdoor ook minder pijnlijk en is de taakverdeling tussen partner en kind meer in evenwicht. De partner kan door het kolven van zijn of haar vrouw het kindje ook voeren.

Regels borstvoeding geven en kolven op werk

Vrouwen mogen tot negen maanden na de geboorte van hun kindje hun werktijd voor kolven gebruiken of tijdens werkuren borstvoeding geven. Uit recent onderzoek van Ouders van Nu blijkt 67 procent van de kolvende moeders, daar geen passende ruimte voor toegewezen krijgt. Toch staan er wettelijk enkele rechten vastgelegd waar óók werkgevers zich aan moeten houden. Naast de lengte van het ‘kolf- of borstvoedingsrecht’, moeten werkgevers de tijd die vrouwen aan kolven besteden uitbetalen en moeten ze zorgdragen voor een geschikte ruimte die privacy garandeert (deur moet op slot kunnen, ramen moeten gordijnen hebben), een bed of bank heeft en in verse lucht kan voorzien.

Werkgevers hebben onvoldoende kennis

Maar in plaats daarvan zitten vrouwen nog te vaak in een toevallig leegstaande ruimte, opslaghok of kopieerkamer. Eén van de redenen waarom werkgevers nog steeds niet voldoen aan de wettelijke eisen is dat vrouwen nog steeds geen meldingen willen maken van hun situatie op werk. Ze voelen zich bezwaard en zoeken zelf naar een oplossing. Het gaat vaak ook niet om onwil bij de werkgever, maar om onvoldoende kennis, zo stelde FNV onlangs. Vrouwen die het probleem zelf aan de kaak stellen, zullen daarom waarschijnlijk niet voor een dichte deur komen te staan. Ook niet alle vrouwen vinden het een probleem dat een ruimte niet voldoet aan de eisen, zolang ze de deur maar op slot kunnen doen en een fijne plek hebben om te zitten. 

Slechte kolfruimte melden

Als het aan het College voor de Rechten van de Mens ligt dan kan er pas echt iets aan het probleem worden gedaan als vrouwen er een melding van maken. Hoe meer meldingen, hoe meer aandacht het probleem krijgt. Daarom roept het vrouwen ook op om echt een melding te maken van een kolfruimte die niet voldoet aan de regels of verwachtingen. Dit kan onder meer via het College zelf. 

Door: Redactie Nationale Zorggids