Normal_zwanger1

Steeds meer zwangere vrouwen met kanker worden daar tijdens de zwangerschap voor behandeld. Waar er eerder werd gevreesd voor schade bij het ongeboren kindje, blijkt nu dat dit niet waar is. Een kankerbehandeling tijdens de zwangerschap zorgt niet voor een verhoogde kans op een afwijking bij het kindje. Dat meldt de Volkskrant.

Zo’n 150 Nederlandse vrouwen hebben jaarlijks kanker terwijl zij in verwachting zijn. Wie een behandeling tijdens haar zwangerschap ondergaat, hoeft zich weinig zorgen te maken om haar kindje. Het aantal levend geboren kindjes van vrouwen met kanker neemt toe en het aantal vroeggeboortes neemt juist af. Bovendien maken kindjes van een moeder met kanker dezelfde ontwikkeling door als kinderen van vrouwen zonder kanker. En is er geen verschil tussen de overlevingskansen van een zwangere vrouw met kanker en een niet-zwangere vrouw met kanker.

Tien jaar lang onderzochten wetenschappers het effect van een kankerbehandeling op zwangere kankerpatiënten en hun (ongeboren)kindjes. “We zijn blijven aantonen dat de kinderen niet lijden, door erover te publiceren, door lezingen te geven. We zien nu dat artsen onze boodschap oppakken, er ontstaat een mentaliteitsverandering”, zegt hoogleraar Frédéric Amant, hoofdonderzoeker en werkzaam bij het AMC en Antoni van Leeuwenhoek.

De afgelopen decennia is het aantal zwangere kankerpatiënten die een behandeling onderging toegenomen. Wetenschappers zagen met name een stijging in het aantal behandelingen met chemo. Een duidelijk teken dat artsen én patiënten minder bang zijn voor de gevolgen. Ook zien de onderzoekers dat het aantal kindjes dat te vroeg ter wereld komt afneemt. Dit heeft met name te maken met het feit dat artsen niet meer wachten met een behandeling tot een kindje is geboren. Voorheen werd het kindje wel eens eerder gehaald, zodat zijn moeder met de behandeling tegen haar ziekte kon beginnen.

Toch zijn er ook kanttekeningen. Het gewicht van een kindje met een moeder die tijdens de zwangerschap is behandeld is vaak aan de lage kant en deze kinderen belanden vaker op de neonatale intensive care. Gelukkig heeft een te laag geboortegewicht vaak geen vervelende bijwerkingen. Toch ziet onderzoeker Amant graag dat zwangere vrouwen met kanker goed in de gaten worden gehouden. “De groei van de baby mag wat afvlakken maar als de achterstand te groot wordt, moeten we ingrijpen.” Vrouwen die in verwachting zijn en een kankerbehandeling ondergaan doen er daarom goed aan om begeleid en behandeld te worden in een daartoe gespecialiseerde kliniek. 

Door: Redactie Nationale Zorggids