Normal_zwanger6

Vrouwen met reumatoïde artritis (RA) en een kinderwens doen er langer over om zwanger te raken dan gezonde vrouwen. Dat lijkt samen te hangen met het hebben van actieve ziekte. RA kan zich rustig houden, maar ook ‘opvlammen’ en actief worden. Ook het chronisch gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs) en prednison in doses van meer dan 7,5 miligram per dag lijken een negatieve invloed te hebben op de snelheid waarmee RA-patiëntes zwanger raken. Dat meldt Erasmus MC. 

Die conclusies trekt promovendus Jenny Brouwer na langdurige bestudering van ruim driehonderd jonge vrouwen met RA. Brouwer keek naar de invloed van de ziekte op de vruchtbaarheid en naar de invloed van medicatie. Vrouwen met RA deden er gemiddeld zes maanden over om zwanger te raken. Bij 40 procent van de vrouwen duurde het langer dan een jaar. Gezonde vrouwen hebben gemiddeld drie maanden nodig om zwanger te worden.

Vrouwen met RA doen er dus verstandig aan hun wens tijdig te bespreken met de reumatoloog. De arts kan namelijk een behandeling instellen met medicijnen die veilig zijn tijdens de zwangerschap, zonder gebruik te maken van NSAID’s en prednison in doses van meer dan 7,5 miligram per dag. Het doel is te streven naar een zo’n laag mogelijke ziekteactiviteit. 

Een belangrijke vondst vindt Brouwer tevens dat bij vrouwen met RA het zogenoemde anti-Müllers Hormoon sneller afneemt dan bij gezonde vrouwen. “Het anti-Müllers Hormoon is een stof die wordt afgegeven tijdens de vroege rijping van de eicellen. Bij vrouwen met een eerdere afname van dit hormoon raken de eierstokken sneller verouderd.”

De afname van het hormoon werd gemeten bij vrouwen die al geruime tijd RA hebben. Met name vrouwen met de stof ACPA in het bloed hadden lagere waarden van het anti-Müllers Hormoon. Bij hen is de RA vaker actief. Brouwer vermoedt dat de afname van het hormoon het gevolg is van meer opgestapelde ziekteactiviteit in de loop der jaren. “Uit eerder onderzoek bleek al dat de patiënten ongeveer anderhalf jaar eerder in de overgang gaan. Vrouwen met RA doen er daarom verstandig aan tijdig over gezinsplanning na te denken.”

Tenslotte pleit ze voor nauwe samenwerking tussen reumatoloog en gynaecoloog, zoals in het Erasmus MC al gebeurt op de gespecialiseerde Kinderwens- en Zwangerschapspoli van de afdeling Reumatologie. “Zwangere vrouwen en hun ongeboren baby moeten goed worden gemonitord. De aanpak van de ziekte kan op de patiënte worden toegesneden. Goede communicatie en samenwerking tussen gynaecoloog en reumatoloog zijn heel belangrijk. Liefst al voordat de vrouw zwanger raakt.”  

Door: Redactie Nationale Zorggids