Normal_justitie__rechtbank

De rechtbank in Breda zou tijdens het kort geding tegen het Bravis Ziekenhuis, aangespannen door een zwangere vrouw, meteen een uitspraak doen maar de rechter wil eerst goed nadenken voordat een uitspraak volgt. Uiterlijk maandag zal de rechter zijn vonnis uitspreken over de zaak waarin de keuzevrijheid van de zwangere vrouw centraal staat. Dat meldt BN de Stem. 

Een hoogzwangere vrouw spande het kort geding aan omdat haar eigen verloskundige niet bij de bevalling aanwezig mag zijn. Dit omdat de verloskundige niet is aangesloten bij het zorgnetwerk waarmee Bravis samenwerkt. De vrouw wil haar eigen verloskundige meenemen omdat zij haar vertrouwt en er een langdurige relatie mee heeft opgebouwd.

De vrouw heeft een verhoogd medisch risico en dat is dan ook de reden waarom gynaecologen van Bravis niet willen dat ze haar eigen verloskundige meeneemt. De zwangere vrouw wil juist vanwege dat verhoogde risico in het ziekenhuis bevallen en dat haar eigen verloskundige erbij is. Ze was zelf niet bij het kort geding aanwezig maar liet een brief voorlezen waarin onder meer stond dat ze strijd voor alle vrouwen die zelf willen beslissen hoe en waar zij bevallen.

“Ik kan niet meewerken aan een bevalling die niet conform is aan de geldende richtlijnen. Ziekenhuis is en blijft altijd verantwoordelijk voor de uitkomst van de bevalling. Bravis kan zelfs strafrechtelijk in de problemen komen als zij medische protocollen terzijde schuift”, zegt bestuurder Hans Ensing.

De rechter wilde vandaag nog geen uitspraak doen maar sprak beide partijen toe om nog eens om de tafel te gaan zitten. Dit deden de advocaat van de vrouw en het ziekenhuis maar daar kwam geen akkoord uit voort. Het ziekenhuis blijft hameren op de noodzakelijkheid van een klinische bevalling in het geval van deze vrouw. 

Door: Redactie Nationale Zorggids