Normal_vader_vaderschapsverlof_baby

Door het veranderen van de hormoonhuishouding kort na de geboorte van een kind, kan ook bij vaders postnatale depressie ontstaan. Deze vorm van depressie is bij vrouwen een bekend fenomeen, maar bij mannen is er nog niet veel over bekend. Dit zou komen omdat mannen niet snel om hulp vragen, en omdat gedacht wordt dat mannen hier geen last van kunnen helpen. Dit meldt Vakblad Vroeg. 

Kort na de bevalling kunnen de hormonen bij zowel de moeder als de vader schommelen. Vaders zouden bijvoorbeeld tijdelijk minder testosteron hebben, zo blijkt uit onderzoek van de Northwestern University in Amerika. Vooral mannen die zeer nauw betrokken zijn bij de zwangerschap van hun partner, kunnen een lager testosteronniveau ervaren. Dit zou hen vanuit een biologisch perspectief helpen om prioriteiten te stellen en meer tijd met hun kind door te brengen. Echter moet onderzoek nog vaststellen of dit ook daadwerkelijk tot depressieve klachten kan leiden.

“Het is opvallend dat alleen moeders zich in de polikliniek melden”, zegt kinder- en jeugdpsychiater Mijke Lambregtse -Van den berg, die een polikliniek in het Erasmus MC coördineert. “Pas als we actief vragen of de vaders willen meekomen, ontdekken we vaak dat ook zij klachten hebben.” Zij stelt dan ook dat de screening voor vaders beter moet. Dit is niet alleen goed voor de gezondheid van de vader, maar kan ook problemen bij kinderen voorkomen.

Door: Redactie Nationale Zorggids