Normal_laborant_laboratorium_onderzoek

Het is wetenschappers uit Groot-Brittannië en de Verenigde Staten voor het eerst gelukt om een menselijke eicel buiten het lichaam te laten groeien. De primeur is belangrijk in onderzoek naar vruchtbaarheid en medicijnen. Het buiten het lichaam laten groeien van een eicel gaat nog een stap verder dan ivf, waarbij de eicel al rijp is voordat het wordt bevrucht. Ook is deze doorbraak belangrijk voor jonge kankerpatiëntes die nog een kinderwens hebben. Dit meldt NU.nl.

Eerst werd bij muizen onderzocht of het mogelijk is om eicellen buiten het lichaam te laten groeien. Dat ging zo goed, dat er zelfs muisjes uit deze eicellen werden geboren. Ook bij mensen is dit nu gelukt. Voorheen was een eicel al wel eens vanaf een later stadium buiten het lichaam gegroeid, maar nog nooit helemaal vanaf het begin.

De methode heet ivm (in vitro maturation) en gaat een stap verder dan ivf. Daarbij wordt een rijpe eicel geoogst en wordt deze buiten het lichaam bevrucht waarna zich een embryo vormt. Deze wordt vervolgens teruggeplaatst in de vrouw, wat tot zwangerschap kan leiden. Ivm biedt nieuwe kansen voor de geneeskunde. “Als we kunnen aantonen dat deze eitjes normaal zijn en kunnen uitgroeien tot embryo’s, dan zijn er veel mogelijkheden voor behandelingen”, aldus onderzoeksleider Evelyn Telfer van de Universiteit van Edinburgh.

De nieuwe behandelingen kunnen vooral jonge kankerpatiëntes met een kinderwens helpen. Nu wordt nog materiaal uit de eierstokken bewaard om dit mogelijk na de bestraling of chemotherapie terug te plaatsen in het lichaam. Hierdoor zou de vrouw toch zwanger kunnen worden. Echter is er een kans dat er kwaadaardige cellen in dit weefsel zit, waardoor terugplaatsing niet mogelijk is. Door eicellen buiten het lichaam te laten groeien, zouden zij wellicht in de toekomst toch zwanger kunnen worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids