Normal_baby_moeder

Moeders die kampen met een postnatale depressie zouden er goed aan doen om samen met hun baby aan groepszangsessies mee te doen. Zij hebben sneller minder last van klachten dan moeders die de gebruikelijk zorg regen of moeders die aan creatieve speelsessies meededen, zo blijkt uit Brits onderzoek. Dat meldt Vakblad Vroeg. 

Aan de studie deden 134 moeders met een postnatale depressie mee. Deze groep moeders werden onderverdeeld in groepjes. Eén groep deed mee aan zangsessies, de andere groep aan creatieve speelsessies en een derde groep ontving de standaardzorg, waaronder antidepressiva.

Moeders die tijdens de zangsessies slaapliedjes en kinderliedjes leerden, maakten en zongen voelden zich al snel beter dan moeders die de standaardzorg ontvingen of meededen aan speelgroepen. Dit was vooral het geval bij moeders die last hadden van matige tot ernstige symptomen. Uiteindelijk voelden alle moeders zich na tien weken beter, maar de zingende moeders hadden binnen zes weken al beduidend minder last van klachten.

Hoewel het een kleine studie is, noemen de onderzoekers de conclusies wel belangrijk. “Postnatale depressie is verzwakkend voor moeders en hun families. Ons onderzoek geeft aan dat voor sommige vrouwen iets toegankelijks als zingen met hun baby, zou kunnen helpen om het herstel te versnellen in één van de meest kwetsbare tijden van hun leven”, zegt hoofdonderzoeker Rosie Perkins. 

Door: Redactie Nationale Zorggids