Normal_normal_vader_papa_baby

Baby’s die bij hun geboorte op hun vader lijken, krijgen meer aandacht van hun vader. Daardoor zouden zij na één jaar gezonder zijn dan kindjes die niet of minder op hun vader lijken. De onderzoekers keken enkel naar gezinnen waarvan de vader niet meer in hetzelfde huis als moeder en kind woonde. Dat meldt Scientias op basis van een Amerikaans onderzoek. 

Vaders van kinderen die op hen lijken spenderen 2,5 dag meer met hun kind dan vaders met een kind die op de moeder of iemand anders in de familie lijkt. Het lijkt erop dat het te maken heeft met een grotere zekerheid dat het kind inderdaad van hen is.

Baby’s die tijdens het onderzoek meer aandacht kregen van hun vader, hadden bij de viering van hun eerste levensjaar een betere gezondheid dan kinderen die bij de geboorte geen gelijkenissen hadden met hun vader. Hoe de onderzoekers dat vaststelden? Door het aantal huisartsenbezoeken te meten, evenals het aantal bezoekjes aan de eerste hulp of het ziekenhuis in het algemeen.

“De belangrijkste verklaring is dat frequente bezoekjes vaders de tijd gunnen om voor het kind te zorgen en op het kind toe te zien en informatie te verzamelen over de gezondheid van het kind en de economische behoeften van het kind”, zegt onderzoeker Solomon Polachek. Hij vindt het belangrijk om vaders die niet bij hun kinderen wonen aan te moedigen om betrokken te zijn vanaf de eerste dag.

Door: Redactie Nationale Zorggids