Normal_vaccineren_inenten_baby

Het huidige kinkhoestvaccin geeft minder bijwerkingen, maar biedt ook een minder goede bescherming tegen deze ziekte dan het vaccin dat in 2005 werd vervangen. Het aantal gevallen van kinkhoest is recent flink gestegen. Eén van de mogelijke redenen hiervoor is dat de bacterie Bordetella pertussis zich genetisch heeft aangepast wat een negatief effect kan hebben op de werking van het vaccin. Het is daarom de hoogste tijd dat er een nieuw kinkhoestvaccin wordt ontwikkeld, aldus promovenda Elise Hovingh. Dat meldt UMC Utrecht. 

Vaccinatie tegen kinkhoest wordt sinds 1957 in Nederland aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma. Echter, kinkhoest komt de laatste jaren steeds vaker voor doordat de bacterie zich heeft aangepast én omdat het huidige vaccin geen levenslange bescherming biedt.

In haar promotie-onderzoek, uitgevoerd in het Laboratorium voor Medische Microbiologie van het UMC Utrecht en bij de afdeling Immuunmechanismen van het Centrum Infectieziektenbestrijding van het RIVM, probeerde Hovingh de wisselwerking tussen de kinkhoestbacterie en ons afweersysteem in kaart de brengen.

Ze legt uit: “We hebben aangetoond dat de genetische veranderingen die B. pertussis in de loop van tijd heeft ondergaan een effect hebben op het induceren van een effectieve reactie van de aangeboren afweer. Dit zou deels verklaren waarom, ondanks de hoge vaccinatiegraad, kinkhoest in Nederland steeds meer problemen veroorzaakt.”

De focus van het promotie-onderzoek lag op de mate en manier waarop de bacterie ons afweersysteem omzeilt. Hovingh heeft onder anderen een potentieel kandidaatvaccin (virulence-associated gene 8 oftwel Vag8) onderzocht en de functie van dit eiwit op het immuunsysteem ontrafeld. Daarnaast is een experimentele fagocytose assay (waarmee de mate van herkenning en inactivatie van B. pertussis door de antilichamen die het vaccin opwekt kan worden bepaald) ontwikkeld. Deze test is veelbelovend voor de evaluatie van de effectiviteit van (nieuwe) kinkhoestvaccins. Met haar onderzoek kon Hovingh goede uitgangspunten formuleren voor een nieuw te ontwikkelen kinkhoestvaccin.

Door: Redactie Nationale Zorggids