Normal_maandoverzicht_kalender_agenda

Failliete thuiszorgorganisaties, meningokokken, onvrede onder verloskundigen, een nieuwe erfelijkheidstest en een vaccin tegen kanker? Ja, dit gebeurde allemaal in mei. In ons maandoverzicht gaan we hier uitgebreid op in, want sommige onderwerpen verdienen extra de aandacht, of ze nu een bijdrage leveren aan de gezondheidszorg of niet. 

Zorgen om meningokokken

Eind mei is een 14-jarig meisje overleden na een besmetting met meningokokken. Een infectieziekte die kan leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging, wat ernstige complicaties kan veroorzaken zoals een handicap of zelfs overlijden. Het meisje is niet de enige Nederlander die dit jaar aan de gevolgen van de ziekte is overleden. In totaal kwamen in de eerste vijf maanden van dit jaar al elf mensen te overlijden en 57 anderen belandden op de intensive care. Schokkende cijfers, want in 2015 kwam dit type bacterie nauwelijks voor. Ter vergelijking: drie jaar geleden liepen slechts vier mensen meningokokken op, waarvan niemand overleed.

Wil je meer weten over de ziekte de bijkomende gevaren? Lees dan ‘Nieuw sterfgeval door meningokokken: hoe gevaarlijk is deze infectieziekte?

Erfelijkheidstest voor stellen met kinderwens

Zes huisartsen in Noord-Nederland bieden alle stellen met een kinderwens de mogelijkheid om al vóór de zwangerschap onderzoek te laten doen naar de verhoogde kans op het krijgen van een kind met ernstige afwijkingen. De wereldprimeur van het UMCG is niet geheel onomstreden.

De DNA-dragerschapstest is sinds half mei beschikbaar en bekijkt of één van de toekomstige ouders drager is van één van de zeventig ernstige erfelijke ziektes die worden onderzocht. Ziektes die kunnen leiden tot ernstige lichamelijke problemen, verstandelijke beperkingen en moeilijk of niet te behandelen zijn.

Voorgenomen sluiting verloskunde in Hoogeveen en Stadskanaal

Heibel in Hoogeveen en Stadskanaal.  Treant Zorggroep, met ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal, is van plan om de afdelingen verloskunde en kindergeneeskunde vanaf komende herfst te sluiten. Dat betekent dat deze zorg vanaf dan geconcentreerd wordt in Emmen. Veel mensen zijn het hier niet mee eens en pleiten dan ook voor behoud van de afdelingen in de regio’s Hoogeveen en Stadskanaal.

Het punt is namelijk dat als de afdelingen daar verdwijnen, zwangere vrouwen moeten uitwijken naar een ander ziekenhuis in de regio. Om hun onvrede te uiten, gingen onlangs honderden mensen de straat op en hebben verloskundigen en bezorgde brief geschreven. Het personeel van de drie ziekenhuizen gaat in juni actievoeren tegen de sluiting, want de vrees is dat er ook banen verloren gaan.

En dan gebeurde er nog dit…

Exact op 1 mei 2018 verklaarde het NIVEL dat de griepepidemie na  twintig weken eindelijk ten  einde was. De griepgolf duurde meer dan twee keer zo lang als gemiddeld.

Het is je vast niet ontgaan dat er flink actie gevoerd wordt voor een donorreferendum. De initiatiefnemers hebben nog tot 14 juni de tijd om 200.000 handtekeningen te scoren. Pas dan kan de Kiesraad besluiten of een referendum kan plaatsvinden. Het doel van de handtekeningenactie is met name druk uitvoeren op minister Ollongren die het raadgevend referendum wil opheffen.

Onderzoekers van het Radboudumc hebben een eerste stap gezet naar een vaccin tegen kanker. Een vaccin dat afweercellen in het lichaam stimuleert om  kankercellen op te ruimen. Verder onderzoek moet uitwijzen of het vaccin ook gemaakt kan worden en veilig is.

Wereldnieuws: Nederlandse onderzoekers zijn erin geslaagd embryo-achtige structuren in het laboratorium te kweken uit muizenstamcellen. Voor het eerst vertonen deze modelembryo’s zoveel gelijkenis met natuurlijke embryo’s dat ze kunnen innestelen in de baarmoeder. Niet iedereen is even enthousiast over deze nieuwe ontwikkeling

Nieuwe, dure geneesmiddelen worden voortaan eerst in de sluis geplaatst. De sluis zorgt ervoor dat minister Bruins van Medische Zorg de mogelijkheid heeft om eerst met de fabrikant te overleggen over de hoge prijs va neen middel, voordat deze vergoed wordt vanuit het basispakket.

Thuiszorgorganisatie Vérian Clean & Care is onlangs failliet verklaard. De organisatie kan een doorstart maken of overgenomen worden. Waar de vakbonden pleiten voor een overname, zijn de medewerkers én Vérian zelf voor een doorstart.

De bewindslieden van het ministerie van volksgezondheid presenteerden eind deze maand een actieplan om de zorg te ontdoen van overbodige bureaucratie. Het plan zet in op minder regels voor zorgverleners en meer tijd voor de patiënt. Een deel van de oppositie is sceptisch, want eerdere kabinetten beloofden ook de regeldruk te verminderen, zonder veel resultaat.

Na 10 jaar onderzoek presenteert het Wereld Kanker Onderzoek Fonds de nieuwe aanbevelingen voor het verkleinen van de kans op kanker. Het wetenschappelijk bewijs dat voeding en leefstijl een belangrijke rol spelen in het wel of niet krijgen van kanker is sterker dan ooit. 

Dokters van Morgen ging vorig jaar tijdens een uitzending diep in op het fenomeen bacteriofagen. Hét alternatief voor antibiotica en dé oplossing om antibioticaresistentie tegen te gaan. Volgens het RIVM is er nu echter nog te weinig informatie beschikbaar om ook fagentherapie in Nederland te introduceren. Wel concludeert het instituut dat bacteriofagen niet de allesomvattende oplossing zijn voor resistentie...

5 meest gelezen artikelen van mei

Triest nieuws op 8 mei toen bekend werd dat een zwangere vrouw een hartaanval kreeg in een bakkerij. Zij overleed die dag nog in het ziekenhuis. Een paar dagen later overleed ook haar kindje die via een spoedkeizersnede ter wereld kwam.

De effectiviteit van vaccinatie tegen de Hib-ziekte, een ziekte die bij jonge kinderen kan leiden tot hersenvliesontsteking of ernstige longontsteking, is onverminderd hoog. Hoewel er een lichte toename is van het aantal patiënten met de ziekte, is niet duidelijk waarom.

Ander goed gelezen nieuws: hersenscans die impulsieve psychopathie laten zien, een slecht presterende zorginstelling voor dementerenden en een pleidooi voor meer aandacht voor mondzorg om sterfte in de psychiatrie tegen te gaan

Door: Redactie Nationale Zorggids