Normal_pasgeboren_geboorte_baby

Om bloedvergiftiging bij couveusebaby’s eerder op te speuren, kan een elektrische superneus worden ingezet. Dit hulpmiddel kan de bloedvergiftiging voorspellen door te ruiken aan poepluiers. Bloedvergiftiging is heel gevaarlijk voor de kwetsbare kinderen, maar is lastig op te sporen. Ieder jaar overlijden tientallen kinderen aan bloedvergiftiging, wat kan leiden tot hersenbloedingen. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Wetenschappers van het Amsterdam UMC, wat voorheen het VUmc was, slaagden er in om de superneus te ontwikkelen. De neus kan op tijd bloedvergiftiging ruiken, waardoor het kind alvast antibiotica toegediend kan krijgen. Couveusekinderen kunnen soms in het tijdsbestek van een paar uur ernstig ziek worden, waarbij er weinig tijd is voor het behandelen van bloedvergiftiging of hersenbloedingen.

Voor het onderzoek is de ontlasting van ongeveer duizend baby’s onderzocht door poep uit de luiers op te sturen. Van de baby’s kregen er 127 te maken met bloedvergiftiging. De speurneus analyseerde de ontlasting ook en merkte op dat al drie dagen voordat het kind ziek is, aangetoond kan worden dat het kind ziek zal worden. “We zagen aan de buitenkant dus niks, maar van binnen waren de bacteriën dus al aan het pruttelen in de darm”, aldus kinderarts en onderzoeksleider Tim de Meij.

Nieuw onderzoek nodig voor bevestiging

Als het aan de kinderarts ligt, wordt iedere couveuse voorzien van zo’n elektronische neus, zodat tijdig kan worden opgemerkt wanneer een baby bloedvergiftiging krijgt. Dat laat echter voorlopig op zich wachten. Er moet eerst nieuw onderzoek plaatsvinden om de resultaten te bevestigen. “Vergelijk het met het griepvirus, dat zich steeds opnieuw aanpast. We weten niet precies hoe darmbacteriën zich gedragen en of hun geurprofielen veranderen.”

Het idee van de speurneus kan mogelijk ook gebruikt worden bij andere patiënten. Volwassenen op de intensive care en mensen met kanker kunnen ook gebaat zijn bij het apparaat. Zij zijn kwetsbaar en vatbaar voor de ziekte door hun lage weerstand.

Door: Redactie Nationale Zorggids