Normal_vader_vaderschapsverlof_baby

Als het aan nieuwe vaders ligt, wordt de norm voor betaald vaderschapsverlof vier weken. Volgens een wetsvoorstel van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat het vaderschapsverlof volgend jaar van twee naar vijf betaalde dagen, en vanaf 2020 komen daar nog 5 weken bij, tegen 70 procent doorbetaling van de loon. Viking vroeg 1.300 mannen (en vrouwen) naar de nieuwe regeling. 50 procent zegt bij de invoering van de nieuwe regeling de volledige vijf dagen vol betaald en 5 weken tegen 70 procent salaris te willen opnemen. Dat meldt Viking.

Bijna drie van de vier mannen en vrouwen is tevreden tot zeer tevreden over de nieuwe regeling. Maar vergeleken met andere Europese opties zijn ze nog steeds ontevreden over het nieuwe Nederlandse model. Kiezend uit de opties van landen als Zweden, Finland, Slovenië en het voorstel van de Europese Commissie, zou een derde kiezen voor het Zweedse model waar 16 maanden tussen partners verdeeld kan worden. Een andere derde ziet liever het voorstel van de Europese Commissie, wat tot vier maanden kan oplopen.

Viking vroeg de respondenten ook hoe belangrijk ze verschillende factoren vinden bij hun keuze van de duur van het verlof. De meest belangrijke factoren waren ondersteuning van de partner tijdens verlof, en hechting met de baby. 90 procent van de respondenten zag deze factoren als belangrijk voor hun afweging. Opvallend is dat hoewel 70 procent van de mannen zichzelf ziet als broodwinner van hun huishouden, de financiën toch niet de belangrijkste afweging zijn in hun keuze van de duur van het verlof. 76 procent van de mannen vond dit een belangrijke factor.

Toch lijkt het werken de mannen te trekken. 75 procent van de ondervraagden zou tijdens het verlof een vinger aan de pols houden. Vier van de tien zegt zelfs dagelijks werkactiviteiten uit te voeren. Slechts 25 procent van de mannen zegt hun werk helemaal naast zich te laten liggen. Daartegenover staat dat 44 procent van de vrouwen het werk volledig naast zich zou laten liggen tijdens het zwangerschapsverlof, en maar 12 procent zegt dat ze zich dagelijks met werk bezig zouden houden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids