Normal_echo_zwanger

Vooral laagopgeleide vrouwen blijven tijdens hun zwangerschap roken. Dit heeft deels te maken met het aantal onverwachte zwangerschappen die onder deze groep vrouwen voorkomt. Zij hebben hierdoor minder voorbereidingstijd en meer stressklachten. Roken tijdens de zwangerschap kan een miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap veroorzaken. Gaat een zwangerschap wel goed, dan kan de baby ook na de geboorte problemen krijgen door een rokende moeder of vader. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Roken heeft namelijk ook invloed op de moedermelk. Nicotine kan daarin terechtkomen, waardoor de baby geïrriteerde darmen krijgt en gestrest raakt. Een ander nadelig effect van roken tijdens de zwangerschap is het gemiddeld lagere geboortegewicht van baby’s van rokende moeders. Ook is het risico op astma groter en staan een open gehemelte en klompvoet op de risicolijst.

Dochters van rokende moeders kunnen later met vruchtbaarheidsproblemen te maken krijgen, waaronder een vervroegde overgang. Teer vermindert bovendien het aantal eicellen bij meisjes en het aantal spermacellen bij jongens. Dit is echter alleen nog vastgesteld bij dieren.

Gynaecoloog Clasien van der Houwen is voorzitter van de Taskforce Rookvrije Start. Ze snapt dat het lastig is om te stoppen met roken en weet dat hij bijna niemand lukt om dat in één keer te doen. Haar advies luidt dan ook: begin ruim voordat je zwanger bent met stoppen. Niet alleen heb je dan meer slagingskansen, maar het geeft ook meer rust. “Het risico op een miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap verhoogt al in de eerste weken, misschien zelfs wel daarvoor.” Wie het niet voor elkaar krijgt om voor de zwangerschap te stoppen, kan het altijd tijdens de zwangerschap proberen. Want het risico op een vroeggeboorte of groeistoornis is ook nog af te wenden als de vrouw in de eerste zes maanden van de zwangerschap stopt met roken.