Normal_baby__kraamzorg__ziekenhuis__verpleging__verpleegkunde

Zwangere vrouwen in de regio van Amersfoort kunnen op dit moment niet altijd bevallen in het ziekenhuis van hun keuze. Door een piek in het aantal geboortes in de streek, zijn de verloskamers veel vaker bezet dan gebruikelijk. Vrouwen moeten daarom uitwijken naar andere ziekenhuizen, bijvoorbeeld in Utrecht of Harderwijk. Er wordt gekeken naar een oplossing voor het probleem, dat alleen in drukke periodes de kop op steekt. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Vooral in het Meander MC in Amersfoort in het momenteel erg druk. Volgens Margreet van Kamper, hoofd afdeling Moeder en kind in het ziekenhuis, komt dit onder andere doordat vrouwen kiezen voor het nieuwe en moderne ziekenhuis. Bovendien zijn er moeder-kindkamers en kunnen vaders ook in het ziekenhuis verblijven. Hierdoor is er zo veel vraag naar een plekje, dat vrouwen soms doorgestuurd worden naar andere ziekenhuizen in de regio omdat er geen verloskamers meer vrij zijn.

Tekort werkt stressverhogend

Verloskundigenpraktijken moeten regelmatig meerdere ziekenhuizen bellen om te zien waar hun cliënt op dat moment kan bevallen. “De onzekerheid over een beschikbare verloskamer werkt stressverhogend voor iemand die op het punt van bevallen staat”, aldus verloskundige Lotte Vermorken. “Het is ook fijner als je dichter bij huis bevalt, zowel voor de cliënt als voor de familie.” Het blijkt moeilijk in te schatten wanneer een piek in bevallingen komt. Baby’s maken hun entree op een moment dat vaak niet te plannen is.

Spoedgevallen

Bij het Meander MC zoeken ze naar een oplossing voor het tekort aan verloskamers op piekmomenten. “We doen er in samenspraak met de verloskundigen alles aan om de verloskamers optimaal te benutten, maar in drukke tijden blijkt dat niet genoeg”, zegt afdelingshoofd Van Kampen. “Er wordt nagedacht over een achtste verloskamer, maar een besluit is daar nog niet over genomen.” Echter is het wel zo dat medische spoedgevallen altijd terecht kunnen in het Meander MC. Voor hen geldt de opnamestop niet.

Door: Redactie Nationale Zorggids