Normal_justitie__rechtbank

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een half jaar cel en voorwaardelijke tbs-maatregel geëist tegen een vader die zijn kind herhaaldelijk beet. De man zou in paniek raken wanneer de baby ging huilen en beet hem in de wang, bil of voet om het huilen te laten stoppen. De zoon woont op dit moment bij een pleeggezin. Dit meldt Algemeen Dagblad.

De 21-jarige Ricardo B. kon niet goed omgaan met zijn huilende zoon. “Het troosten lukte niet goed en ik raakte gefrustreerd”, vertelt hij aan de rechters. Hij heeft toegegeven de baby zeven tot tien keer gebeten te hebben. Een arts concludeerde dat er inderdaad bijtsporen en zwellingen aanwezig waren op het lichaam van het jongetje. Die bijtsporen zouden tot infectie kunnen leiden.

Toebrengen van zwaar lichamelijk letsel

Het OM stelt dat de man schuldig is aan een poging tot toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Via een anonieme melding bij Veilig Thuis kwam de zaak uiteindelijk aan het licht. De vader zit al enige tijd in voorarrest. “Het was een zeer laffe daad. Ik schaam me”, aldus de vader. Omdat de moeder van het kind niet heeft ingegrepen, wordt zij later ook vervolgd.

Naast het bijten van zijn zoon, is er ook sprake van andere problematiek in het gezin. De vader zou borderline en adhd hebben, het huis zou vervuild zijn en er waren financiële problemen. De tbs-maatregel wordt geëist omdat deskundigen stellen dat het kans op herhaling groot is. In een kliniek zal hij moeten leren hoe hij zijn agressie kan beheersen.

Door: Redactie Nationale Zorggids