Normal_vaccin_inenten

De overheid schikt met een groep van zeven tot elf mensen die als baby of peuter een vaccinatie tegen de Mexicaanse griep kreeg. Na hun inenting ontwikkelden zij narcolepsie. Voor de schikking stelt de overheid 5 miljoen euro beschikbaar. Dit meldt de Volkskrant. 

Meer dan 500.000 kinderen kregen in 2009, ten tijde van de Mexicaanse griep, het vaccin Pandemrix toegediend. Een kleine groep van maximaal elf baby’s of peuters kreeg erna narcolepsie. Hoewel onderzoek nog steeds niet met 100 procent zekerheid uitwijst of Pandemrix inderdaad narcolepsie veroorzaakt, wil de Nederlandse staat schikken.

Meer onderzoek nodig

De farmaceut van Pandemrix stelt dat er meer onderzoek nodig is om te achterhalen of het vaccin inderdaad voor dergelijke bijwerkingen zorgt. Ook bijwerkingencentrum Lareb zegt dat het lastig te achterhalen is of de vaccinatie de oorzaak is geweest, zeker op individueel niveau. “Je kunt ook narcolepsie krijgen zonder dat het iets met het vaccin te maken heeft. Maar alle studies bij elkaar opgeteld zijn er wel sterke aanwijzingen dat Pandemrix in zeldzame gevallen kan bijdragen aan het ontwikkelen van narcolepsie”, zegt Agnes Kant, directeur van Lareb.

Opdracht tot schikken 

In 2014 gaf toenmalig minister Edith Schippers van Volksgezondheid al opdracht voor de schikking. Maar aansprakelijkheid is nooit erkend. Zoals in de Rijksbegroting van het ministerie van Volksgezondheid staat: “In goed overleg met de betrokkenen wordt momenteel een zorgvuldig proces doorlopen, waarbij onder meer onafhankelijke deskundigen worden geraadpleegd. Het doel van dit traject is om te komen tot een schikking met de betrokken personen. Hiervoor is voor 2019 een bedrag van 5 miljoen gereserveerd voor de schikkingen.”

Wat is narcolepsie?

Mensen met narcolepsie komen ‘s nachts moeilijk in slaap, terwijl ze overdag vaak slaperig zijn. Kenmerkend voor de klassieke vorm van deze ziekte zijn de aanvallen van spierslapte die worden uitgelokt door sterke emoties. Mensen met narcolepsie kunnen bijvoorbeeld op de grond vallen wanneer ze moeten lachen om een grap. 

Door: Redactie Nationale Zorggids