Normal_luier

Vaders moeten nog steeds regelmatig creatief denken als zij de luier van hun kind willen verschonen in een openbaar toilet. In de meeste voorzieningen is alleen een commode aanwezig in het vrouwentoilet. Mogelijk heeft dit er mee te maken dat commodes niet ‘hufterproof’ zijn, waardoor ze makkelijk te vernielen zijn. Ook wordt nog steeds gedacht dat het een vrouwentaak is om voor de kinderen te zorgen. Dit meldt NOS.

Volgens hoofdredacteur Hilde Tholen van het tijdschrift Ouders van Nu, is de zorg voor baby’s in Nederland nog altijd niet goed verdeeld. “Het geeft aan dat nog niet zo ver geëmancipeerd zijn als we willen.” Bovendien zou het weinig prioriteit hebben bij het ontwerpen van toiletten. Johan Molenbroek, die onder andere de toiletten in intercitytreinen heeft ontworpen: “Bedrijven in de publieke sector vinden een schoon toilet dat lekker ruikt belangrijker dan een verschoontafel.”

Genderneutrale toiletten

Dat in de meeste toiletten alleen een verschoontafel in het damestoilet is, vindt Molenbroek een probleem. “Dat komt door het idee dat vrouwen traditioneel de verzorging voor kinderen doen.” Hij denkt zelf aan oplossingen waarbij de verschoontafel in een algemene ruimte te vinden is. “Genderneutrale toiletten kunnen oplossing zijn, maar is het mogelijk om de verschoontafels in de gehandicaptentoiletten te plaatsen.” Ook zou er gekeken kunnen worden naar een commerciële oplossing, waarbij men moet betalen om toegang te krijgen tot de ruimte waar een verschoontafel in staat.

Ook de Dutch Toilet Organisation denkt mee aan het probleem. “Er is één fabrikant die verschoontafels op aanvraag in gehandicaptentoiletten plaatst. Genderneutrale toiletten zouden de snelste oplossing zijn.” Molenbroek denkt overigens dat het vaak niet nodig is om een luier in het openbaar te verschonen. Zo zouden luiers volgens hem genoeg absorberen om het vocht enkele uren vast te houden. “Mijn inschatting is dat slechts een fractie van de toiletgebruikers van een verschoonplank gebruik maakt, maar een verschoontafel is wel noodzakelijk in een openbaar toilet.”

Door: Redactie Nationale Zorggids