Normal_zwangerschapstest_pregnancy_test_result_wiki_-c_

Een miskraam krijgen is zeer verdrietig en aanstaande ouders zijn zich niet altijd bewust van de kans dat hen dit overkomt. Exacte cijfers zijn moeilijk te geven maar ongeveer één op de tien zwangerschappen eindigt in een miskraam. Dit houdt in dat de vrucht wordt afgestoten door het lichaam en niet langer levensvatbaar is. Het aantal miskramen ligt vermoedelijk veel hoger, wat komt door griep of ziekte bij de vrouw op het moment van bevruchting. 

Koppels met een kinderwens denken er waarschijnlijk niet aan dat ook zij te maken kunnen krijgen met een miskraam. Er heerst nog altijd een taboesfeer rondom een miskraam, vooral bij de vrouw. Gevoelens van falen zijn niet ongewoon onder vrouwen die een miskraam krijgen. En mogelijk hebben veel meer vrouwen een miskraam meegemaakt zonder dat zij dit weten. Als dit gebeurt in de eerste twee weken na bevruchting, kan de menstruatie een paar dagen later komen en heftiger zijn dan gebruikelijk.

De reden hiervoor is dat tijdens de twee weken na bevruchting de vrouw ziek kan worden, bijvoorbeeld door de griep. Haar lichaam is dan niet in staat om de bevruchte eicel een goede omgeving te bieden. Ook kan er een fout zijn in de celdeling van de eicel of een stoornis is de baarmoeder. De vrouw denkt dat haar menstruatie enkel een paar dagen later komt, maar er kan wel degelijk sprake zijn van een zeer vroege miskraam.

Meerdere miskramen

Meerdere miskramen komen minder vaak voor. Ongeveer drie procent van de Nederlandse vrouwen krijgt in haar leven te maken met twee of meer miskramen. “We kijken dan welke afwijking er kan zijn. Vaak is dit een stollingsafwijking”, aldus gynaecoloog Mariëtte Goddijn van het Amsterdam UMC. Angelique ter Haar kreeg te maken met vijf miskramen en ze vertelde haar verhaal aan RTL Nieuws. “Veel vrouwen denken dat hun lichaam heeft gefaald. En is er schaamte. Zeker met mensen die het niet hebben meegemaakt praat je er niet over.”

Leeftijd en gewicht

De kans op een miskraam verhoogt naarmate de vrouw ouder wordt. Tot 35 jaar is de kans 20 procent, tot 40 jaar is er 40 procent kans en vrouwen boven de 45 jaar hebben 80 procent kans op een miskraam. Ook lichaamsgewicht, medicijngebruik en alcohol kunnen invloed hebben op de kans op een miskraam. Het verlies van een baby tot 16 weken weken heet een miskraam. Gebeurt dit tussen week 16 en 18, dan spreekt men over een ontijdige geboorte.

Door: Redactie Nationale Zorggids