Normal_spermadonor

Dinsdag 20 november staan de mogelijke donorkinderen van dokter Jan Karbaat in de rechtszaal. Ze willen achterhalen of Karbaat inderdaad hun biologische vader is door dna te vergelijken. Er zijn al 47 kinderen die via de dna-databank van Fiom erachter zijn gekomen dat zij een dna-match hebben met het wettige kind van de overleden arts. Deze groep is ook uit op een schadevergoeding omdat de fertiliteitsarts voor onrust en onzekerheid heeft gezorgd. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

“Het materiaal is er, onderzoek heeft plaatsgevonden, maar het dna-profiel van Karbaat ligt nu in een kluis bij de notaris”, zegt advocaat Tim Bueters. Karbaat overleed vorig jaar, waarna onderzoekers met gebruiksartikelen een dna-profiel konden maken. Hoewel de resultaten nu bekend zijn, moesten deze van de rechter geheim blijven. De donorkinderen willen via een bodemprocedure het dna openbaar krijgen.

Karbaat heeft tot aan zijn dood publiekelijk ontkend te hebben gesjoemeld met zijn eigen sperma. In 2011 gaf hij echter aan een donorkind toe sperma te hebben gedoneerd aan zijn eigenkliniek. In 2017 werd bekend dat Karbaat de biologische vader is van zeker 19 donorkinderen. Karbaat had van 1980 tot 2009 zijn eigen ivf-kliniek in Barendrecht, waar hij vrouwen insemineerde met zijn eigen zaad.

Door: Redactie Nationale Zorggids