Normal_speen

Ouders die de speen van hun kind met hun eigen speeksel schoonmaken, zijn goed bezig. Op deze manier krijgen jonge kinderen niet-gevaarlijke mondbacteriën binnen die bijdragen aan de opbouw van het afweersysteem. Kinderen hebben hierdoor minder snel last van allergieën. Dit meldt de Volkskrant. 

Amerikaanse onderzoekers concluderen dit na de gegevens van 74 moeders en hun kinderen te hebben onderzocht. Slechts zes moeders maakten het speentje van hun jonge kind schoon met hun eigen mond, de 68 andere moeders kookten de speentjes in heet water of maakten ze schoon onder de kraan.

De immuunstof IgE was beduidend minder vaak aanwezig in de lijfjes van de zes kinderen dan in de lijfjes van de kinderen die schoongespoelde of -gekookte speentjes kregen. IgE herkent lichaamsvreemde stoffen en is vaker aanwezig indien er sprake is van een allergie.

Kinderen lopen door de zogenoemde speenafzuigmethode geen extra risico op gevaarlijke infecties, omdat ze immers al met hun ouders in contact staan via kusjes, knuffels en bijvoorbeeld spelactiviteiten. Tandartsen maken zich wel enigszins zorgen omdat de enkele bacteriën van de ouders kunnen leiden tot gaatjes, zelfs als het kind nog geen tanden heeft. Daar moet eerst nader onderzoek naar gedaan worden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids