Normal_anticonceptie__anticonceptiepil

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Het opvallendste nieuws deze week ging over de anticonceptiepil die voor exorbitant hoge prijzen wordt aangeboden op Marktplaats. Verder onder meer het interessante nieuws dat er momenteel 90.000 mensen wachten op geestelijke gezondheidszorg, dat minister Blokhuis maatregelen gaat nemen om de dalende vaccinatiegraad tegen te gaan en het Zuyderland ziekenhuis dat het budgetplafond heeft overschreden en daarom geen patiënten van VGZ meer kan aannemen.

Maandag: 90.000 mensen wachten op geestelijke gezondheidszorg

De wachtlijsten voor geestelijke gezondheidszorg lopen almaar op. Bijna 90.000 Nederlanders wachten momenteel op passende hulp voor hun psychische problemen. De wachttijden lopen in bepaalde gespecialiseerde gevallen op tot acht maanden.

Dinsdag: maatregelen om daling vaccinatiegraad tegen te gaan

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid wil de dalende vaccinatiegraad keren om Nederlanders beter te beschermen tegen de uitbraak van ernstige infectieziekten. Hij start een zogenaamde vaccinatiealliantie waarin alle betrokken partijen hun krachten bundelen om het belang van vaccinaties op allerlei manier duidelijker en zichtbaarder te maken.

Blokhuis is vooralsnog niet van plan om vaccineren te verplichten, maar wil hij dat de jeugdgezondheidszorg het gesprek aangaat met ouders.

Woensdag: anticonceptiepil voor 15 euro op Marktplaats

Er is nog steeds een tekort aan de anticonceptiepil Microgynon 30. Vrouwen die gestopt zijn met de pil, bieden hun overgebleven strips aan op Marktplaats, soms voor 15 euro per stuk. Normaal gesproken kosten drie strips tussen de 6 en 12 euro.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaat het aanbieden van de pil aankaarten bij Marktplaats. “Het mag gewoon niet”, zegt een woordvoerder van de inspectie. De pil is namelijk alleen op recept verkrijgbaar.

Donderdag: VGZ-verzekerden niet welkom in Zuyderland

VGZ-verzekerden in Limburg die zorg nodig hebben, komen voor een dichte deur te staan bij de drie Zuyderland-ziekenhuizen in Limburg. Het budgetplafond is overschreden en daarom kunnen er dit jaar geen patiënten meer aangenomen worden die een consult over staar nodig hebben of toe zijn aan een heup- of knievervanging. Ook verzekerden van VGZ met een liesbreuk of een aandoening aan de keel, neus of oren moeten voorlopig op zoek naar een ander ziekenhuis. 

Vrijdag: curatoren en St Jansdal bereiken akkoord

Er is eindelijk een overeenstemming bereikt tussen de curatoren van de failliete IJsselmeerziekenhuizen. Na weken van voorbereiding kan er eindelijk invulling gegeven worden aan een doorstart. Puntje van kritiek, van de gemeenten en patiënten, is dat het ziekenhuis in Lelystad geen volwaardig ziekenhuis is. Er zal een spoedeisende hulp zijn, maar die is open tussen 8.00 uur en 22.00 uur en alleen voor mensen met licht letsel, zoals simpele botbreuken of wonden die gehecht moeten worden. De gemeenteraad organiseert komend weekend een manifestatie voor het omarmen van een volwaardig ziekenhuis. 

Door: Redactie Nationale Zorggids