Normal_embryo_ivf

De Chinese onderzoeker die beweert dat hij ervoor heeft gezorgd dat er twee genetisch gemodificeerde baby’s zijn geboren, krijgt niet alleen veel kritiek te verduren in zijn eigen land, maar ook Nederlandse wetenschappers zijn geschrokken. Een broodje aap-verhaal, dacht hoogleraar Niels Geijsen toen hij het hoorde. Dit meldt NOS. 

Onderzoeker He Jiankui paste het dna van twee babymeisjes aan zodat zij minder makkelijk het hiv-virus zouden oppikken. Hun vader heeft het virus en vond het dus belangrijk dat zijn meisjes gezond bleven. De onderzoeker paste het dna aan met de zogenoemde CRISPR-methode. Een relatief nieuwe methode die veelbelovend is, maar zichzelf nog niet bewezen heeft op het gebied van ethiek en veiligheid.

Is de wereld wel klaar voor CRISPR? 

“Dit is niet zoals het hoort te gaan. Onderzoekers willen weten wat de Chinese onderzoeker heeft gedaan, waarom en wat de resultaten zijn. Hij is openheid van zaken verplicht aan de wetenschappelijke wereld”, zegt Geijsen die hoogleraar Regeneratieve Geneeskunde is. Geijsen vraagt zich af of de wereld al klaar is voor praktisch gebruik van CRISPR. Het is zorgelijk dat Jiankui het dna van gezonde baby’s muteerde. Een cowboyexperiment, noemt Geijsen het. Wat hij bij de meisjes heeft gedaan is niet terug te draaien en wat de gevolgen hiervan zijn is onbekend.

Sjoerd Repping heeft een minder uitgesproken mening. Hij denkt dat als Jiankui het niet was geweest er wel een andere wetenschapper was geweest die iets soortgelijks had gedaan. Repping vindt wel dat het debat over de ethische kwesties hieromtrent er moet komen. Hij betwijfelt echter of een debat alle neuzen dezelfde kant op zal helpen.

Nederlander positief over genetische modificatie

Overigens blijkt uit een onderzoek van twee jaar geleden onder een groep van duizend Nederlanders dat het overgrote merendeel openstaat voor genetische modificatie als iemand zelf ziek is. Een kapotte in een embryo repareren heeft iets minder draagvlak, maar nog steeds staat 65 procent ervoor open. Een kind voor de geboorte hiv-resistent maken ziet 30 procent als een goed idee. 

Door: Redactie Nationale Zorggids.