Normal_pasgeboren_geboorte_baby

De gemeente Lelystad krijg sinds een maand beduidend minder aangiftes van baby’s die in de gemeente geboren zijn. Dit komt door het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen, waardoor zwangere vrouwen moeten uitwijken naar ziekenhuizen in Harderwijk en Almere. De geboorteplaats die de baby’s in hun paspoort hebben, blijft dan voor altijd dat van een andere gemeente dan wat de ouders in eerste instantie voor ogen hadden tijdens de zwangerschap. Dit meldt Omroep Flevoland.

Baby’s moeten volgens de wet worden ingeschreven in de gemeente waarin zij zijn geboren. In Lelystad werden iedere maand 50 tot 80 kinderen geboren, maar afgelopen maand is dit gedaald naar slechts 12 baby’s. Dit heeft te maken van het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen. Zwangere vrouwen kunnen daar niet langer bevallen en worden doorverwezen naar andere ziekenhuizen in de regio. Zo kan het voorkomen dat een broer en zus niet dezelfde geboorteplaats hebben.

Voor sommige ouders is het even wennen dat hun kind zijn of haar hele leven een andere geboorteplaats in het paspoort heeft. Toch is het niet zo dat er in Lelystad helemaal geen kinderen geboren worden door de sluiting van het ziekenhuis. Moeders die thuis zijn bevallen, kunnen hun kind in hun eigen gemeente aangeven. Toch zou dit volgens gemeente Lelystad maar gaan om 7 procent van de bevallingen.

Door: Redactie Nationale Zorggids